Samtyckets tidsålder : manifest för en ny världsordning

Samtyckets tidsålder : manifest för en ny världsordning
Författare
Medverkande
Förlag Ordfront Förlag
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor232
Vikt372 gr
Utgiven2004-06-07
ISBN 9789170370748
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
»Allt har globaliserats utom vårt samtycke. Demokratin är det enda som har begränsats till nationalstaten. Den står vid nationens gränser, med resväskan i handen, men utan pass.«

Mänskligheten står inför en epokgörande omvandling kanske den största av dem alla.
Vi börjar på allvar se världen som en helhet. Mänskligheten som en enda art.
Så skriver den brittiske författaren George Monbiot i sin djärva, starkt kontroversiella och i sann mening utopiska bok Samtyckets tidsålder.
Över hela planeten blir de rika allt rikare medan de fattiga trycks ner av skulder, kriser och katastrofer. De institutioner som är satta att stärka rättvisa och ekonomisk utveckling på den globala nivån FN, Världsbanken, IMF etc. misslyckas kapitalt i sina uttalade syften.
Det finns bara ett system som kan rädda världen demokratin. Men för att det ska bli möjligt måste demokratin bli äkta demokrati och omfatta alla människor.
George Monbiot lägger i sin bok fram vad han själv kallar »en serie motbjudande förslag som kommer att förfära rättänkande människor«. Han gör det på ett resonerande, konkret och övertygande sätt. De förslag han presenterar ska verkligen kunna genomföras. Allra djärvast är idén om ett världsparlament.
Politik, världshandel, internationell kreditgivning, miljövård allt kan formas så att det gynnar majoriteten och inte bara fåtalet. Om vi vill det.
Kapitalet kan tvingas att arbeta för människorna.
Tvångets tidsålder kan ersättas av samtyckets.
FÖRFATTARNA: George Monbiot är en av den nya rättviserörelsens klarast lysande stjärnor. I Storbritannien har han blivit känd genom sina kolumner i dagstidningen The Guardian.
Han har verkat som miljöaktivist, skrivit dramatik och är författare till bl. a. den uppmärksammade boken Captive State.