Essies recept, kryddade med Assars historier
Författare | |
---|---|
Förlag | Veja projektteknik |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 209 |
Vikt | 400 gr |
Utgiven | 2017-04-10 |
SAB | Qca |
ISBN | 9789163931000 |
Detta är ett tidsdokument över livet på landsbygden under 1900-talet, och dess utveckling mot ett modernare samhälle. Huvudpersonerna är Essie och Assar Larsson som föddes i början av förra seklet och gifte sig 1942. De fick tillsammans 7 barn och arbetade som lantbrukare hela livet på en släktgård som 5:e generationen brukare. Boken handlar om hur man skötte sina vardagssysslor, tog till vara på allting och värnade om varandra i byn. Alla grönsaker odlades, antingen på gården eller i trädgården. Alla bär och svampar som fanns i skogen togs tillvara. Man hade ett lantbruk med olika djur: höns, kor och grisar. Jorden brukades med hjälp av häst och hästredskap. Alla fick hjälpas åt, från den minsta till den äldsta. Det fanns inget socialt skyddsnät utan man hjälptes åt som grannar, vänner och släktingar. Genom en enorm arbetsamhet och sparsamhet fick man ekonomin att gå ihop. Och man varierade maten med hjälp av mycket små medel. En stor del av boken upptas av dåtidens recept som innehöll få ingredienser, och som var mycket lättlagat och enkelt.
Denna skildring av bygden varvas med historier om bygdens original och färgstarka humorister.
Boken är skriven i ”jag” form av yngsta barnet, Bodil Ohlsson, vilket gör berättelserna personliga och upplevs som autentiska.