Matresa i Västmanland
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Föreningen Kulturmiljö i Västmanlands län |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 155 |
Vikt | 0 |
Utgiven | 2008-10-16 |
SAB | Qcaa |
ISBN | 9789163333699 |
Ute i länet hittar vi gamla receptböcker. I vacker piktur redovisas recept från gången tid. Kulturhistoriskt intressant förvisso. Men det blir så uppenbart att matkulturen aldrig har stått på en högre nivå än idag. Det är med andra ord en matens samtidshistoria som vi berättar i ord, recept och bilder i det följande. Den präglas förvisso mycket starkt av svensk matttradition, men en tradition som ständigt influeras av kontinentala influenser.
En del av den mat vi berättar om tillhör det som lagas och serveras på slottet. Men det mesta är hämtat från de kulinariska oaser ute i länet som vi har letat upp och skildrar.
Om Västmanland kan sägas att länet är ett Sverige i västfickformat: sydsvensk lövskog i söder vid Mälarens strand och norrländska myrar bara några mil norrut i Bergslagen, rika jordbruksbygder i mellanlandet och ett närmast outtömligt skogligt skafferi som ett slags försörjningsbas i norr och väster. Allt finns inom mindre än två timmars bilfärd från öst till väst och knappt mer än en timma från norr till syd. Det är knappast någon tillfällighet att man bara inom någon mil från Västerås hittar Sveriges två bästa och mest välsorterade gårdsbutiker: Kungsbyn och Åsby Kött & Vilthandel.