Nu äter vi! : de moderna favoriträtternas okända historia
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Ica Bokförlag |
Genre | Kulturhistoria och allmän humaniora |
Format | Danskt band |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 310 |
Vikt | 522 gr |
Utgiven | 2014-03-03 |
SAB | Qca-c:k |
ISBN | 9789153439707 |
I Nu äter vi! sätter Jenny Damberg gaffeln i vår moderna svenska mathistoria. Här finns berättelsen om hur nutida klassiker som fyra små rätter, kebabpizza, tacos och sushi först tog plats, och om de i många fall helt okända kockar som introducerade dem. Här undersöks svenskarnas outtröttliga kärlek till sourcreamchips och hur makaroner¬nas koktid kunde gå från sextio till tre minuter. Här finns skolmaten man önskar att man kunde glömma (potatispizza), lanseringarna som floppat (banankaviar) och rätterna som fastnat, och förändrat våra matvanor. I ett kapitel avhandlas svenska statens bana som krögare en verksamhet som först avsåg att stävja fylleriet, men så småningom kom att omfatta såväl striptease som importen av Pizza Hut till Sverige.
Damberg har både skrivit en underhållande bok och skapat ett standardverk över den moderna svenska folkmatskulturen.
Edward Blom, SvD