Äta ris : maten och livet i Vietnam
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Ica Bokförlag |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 144 |
Vikt | 828 gr |
Utgiven | 2008-05-19 |
SAB | Qcaa |
ISBN | 9789153428008 |
Den vietnamesiska maten är ofta inte särskilt kryddstark, även om den kan innehålla chili, men ofta mycket kryddrik med väldoftande kryddor som kanel, stjärnanis, limeblad, galangal, ingefära, vitlök, olika örter, bland annat koriander. Fisk, fågel och grönsaker tar stort utrymme.
Ris är en viktig ingrediens - en måltid utan ris är ingen måltid. Om man äter, äter man också ris. Ris finns i många former: nudlar, rispapper, riskakor, rismjöl, risvin. Ris handlar också om identitet och om kulturhistoria i flera olika bemärkelser. Denna bok bjuder på en både kulturell och kulinarisk resa. Här finns alla slags recept från olika delar av Vietnam. Maten varierar i olika landsdelar, och här och var kan man spåra influenser från Frankrike och USA, länder som haft olika roller i Vietnams historia. Vietnamesisk mat serveras ofta på en buffé med många olika rätter, särskilt till fest, men kan naturligtvis serveras på svenskt vis som en huvudrätt. I boken finns även desserter.
Minh Du Alneng är vietnamesiska, gift med en svensk och bor i Sverige. Hon växte upp på den fattiga vietnamesiska landsbygden och var tvungen att lära sig laga mat redan som sexåring. Efter flera års arbete inom turismnäringen och framförallt efter flytten till Sverige förstod Minh Du att inte alla äter vietnamesisk mat. Den här boken är ett resultat av de erfarenheterna.
Bokens läckra matbilder av matfotografen Ulf Svensson varvas med vackra och intressanta bilder från Vietnam. Vietnam har den senaste tiden blivit ett allt större turistland och intresset för landets kök ökar ständigt.
Ris är en viktig ingrediens - en måltid utan ris är ingen måltid. Om man äter, äter man också ris. Ris finns i många former: nudlar, rispapper, riskakor, rismjöl, risvin. Ris handlar också om identitet och om kulturhistoria i flera olika bemärkelser. Denna bok bjuder på en både kulturell och kulinarisk resa. Här finns alla slags recept från olika delar av Vietnam. Maten varierar i olika landsdelar, och här och var kan man spåra influenser från Frankrike och USA, länder som haft olika roller i Vietnams historia. Vietnamesisk mat serveras ofta på en buffé med många olika rätter, särskilt till fest, men kan naturligtvis serveras på svenskt vis som en huvudrätt. I boken finns även desserter.
Minh Du Alneng är vietnamesiska, gift med en svensk och bor i Sverige. Hon växte upp på den fattiga vietnamesiska landsbygden och var tvungen att lära sig laga mat redan som sexåring. Efter flera års arbete inom turismnäringen och framförallt efter flytten till Sverige förstod Minh Du att inte alla äter vietnamesisk mat. Den här boken är ett resultat av de erfarenheterna.
Bokens läckra matbilder av matfotografen Ulf Svensson varvas med vackra och intressanta bilder från Vietnam. Vietnam har den senaste tiden blivit ett allt större turistland och intresset för landets kök ökar ständigt.