Sociologiska perspektiv på religion i Sverige

Sociologiska perspektiv på religion i Sverige
Medverkande
Förlag Gleerups Utbildning AB
GenreReligion
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor224
Vikt414 gr
Utgiven2022-08-01
SABC:oa
ISBN 9789151107479

Sverige framställs i internationella undersökningar som det mest sekulariserade landet i världen. Samtidigt har religion kommit att bli alltmer synlig i samhället på ett sätt som leder till nya och komplicerade frågor. Hur kan vi få kunskap om, förstå och tolka religion som en del av samhället? I den här boken används sociologiska perspektiv för att förstå och förklara religion i dagens Sverige.  Fokus i boken ligger framför allt på de uttryck för religion som är vanligast förekommande i det svenska samhället. Det innebär främst Svenska kyrkan och kristna frikyrkor, men också till exempel islam och kristet ortodoxa kyrkor. 

Med exempel från aktuell forskning utifrån olika teman, som exempelvis medier och religion, politik och religion och religionens relation till civilsamhället, ger författarna nya perspektiv på religion i dagens svenska samhälle. 

I bokens andra upplaga har ett nytt kapitel om genus, makt och religion tillkommit. Boken är även uppdaterad med ny forskning och aktuella exempel.
 
<strong>Mia L&ouml;vheim</strong> (red) &auml;r teologie doktor och professor i religionssociologi vid teologiska institutionen, Uppsala universitet. <strong>Magdalena Nordin</strong> (red.), filosofie doktor i religionssociologi, lektor i religionssociologi vid Institutionen f&ouml;r litteratur, id&eacute;historia och religion, G&ouml;teborgs universitet.

<strong>Tomas Axelson</strong>, teologie doktor, docent i religionssociologi vid Uppsala universitet och professor i religionsvetenskap vid H&ouml;gskolan Dalarna.
<strong>Anna Davidsson Bremborg</strong>, teologie doktor, docent i religionssociologi vid Lunds universitet, pr&auml;st i Svenska kyrkan.
<strong>Karin Jarnkvist</strong>, filosofie doktor i religionsvetenskap, docent i sociologi och verksam som lektor i sociologi vid Mittuniversitetet.
<strong>Linnea Jensdotter</strong>, teologie doktor i religionssociolog, ansluten till f&ouml;r Centrum f&ouml;r forskning om religion och samh&auml;lle (CRS), Uppsala universitet.
<strong>Maria Klingenberg</strong>, docent i religionssociologi, lektor i religionsbeteendevetenskap med didaktisk inriktning, Uppsala universitet.
<strong>Annette Leis-Peters</strong>, teologie doktor och professor i religionssociologi med diakonivetenskap som s&auml;rskilt profil vid VID vitenskapelige h&oslash;gksole i Oslo och docent i religionssociologi vid Uppsala universitet.
<strong>Jonas Lindberg</strong>, teologie doktor i religionssociologi vid Uppsala universitet, pr&auml;st i Svenska kyrkan och journalist.
<strong>Linnea Lundgren</strong>, filosofie doktor, forskare vid Centrum f&ouml;r Civilsamh&auml;llesforskning, Marie Cederschi&ouml;ld h&ouml;gskola.
<strong>Martha Middlemiss L&eacute; Mon</strong>, teologie doktor i religionssociologi, f&ouml;rest&aring;ndare f&ouml;r Centrum f&ouml;r m&aring;ngvetenskaplig forskning om religion och samh&auml;lle (CRS), Uppsala universitet.
<strong>Per Pettersson</strong>, teologie doktor, senior professor i religionssociologi, Karlstads universitet.&nbsp;
<strong>Anders Sj&ouml;borg</strong>, teologie doktor, docent och lektor i religionssociologi vid teologiska institutionen, Uppsala universitet.
<strong>Erika Willander</strong>, filosofie doktor i sociologi, forskare vid sociologiska institutionen, Uppsala universitet.&nbsp;

&nbsp;