Ekologi - en introduktion, 2 uppl
Författare | |
---|---|
Förlag | Gleerups Utbildning AB |
Genre | Biologi |
Format | Häftad |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 240 |
Vikt | 448 gr |
Utgiven | 2022-08-08 |
SAB | Ue.05 |
ISBN | 9789151107141 |
Naturen är en väv av beroenden. Växter och djur påverkas av varandra och av den omgivning de lever i. Ekologi handlar om dessa samband mellan organismer och deras miljö. Kunskaper i ekologi ger oss förståelse för vilka konsekvenser olika miljöförändringar får och hur vi bör umgås med naturen för att den biologiska mångfalden ska bevaras.
Den här boken presenterar ekologins grundläggande begrepp, förhållanden och processer: Hur försörjer sig exempelvis djur och växter med näring och energi? Varför ser naturen olika ut på olika delar av jordklotet? Och hur samspelar växter och djur i ett ekosystem? Författaren vill både väcka förundran och nyfikenhet inför den värld vi lever i, men också vidga perspektiven och visa på konsekvenser av människans påverkan på ekosystemen genom exempelvis skogsbruk, jordbruk och utsläpp av olika ämnen.
I denna nya och rikt illustrerade upplaga har en rad uppdateringar gjorts och ett nytt kapitel har tillkommit om människans påverkan i ett globalt perspektiv. Det är en påverkan som har blivit allt mer uppenbar genom klimatförändringarna, överutnyttjandet av naturresurser och en drastiskt minskad biologisk mångfald – hot som behöver ses i ett större sammanhang och som inte kan lösas isolerade från varandra.
Boken vänder sig till studenter på högskolenivå utan tidigare naturvetenskaplig utbildning, men även till andra som intresserar sig för natur och miljöfrågor och vill veta mer.
Håkan Pleijel är professor i miljövetenskap vid Göteborgs universitet.
<strong>Innehållsförteckning:</strong>
1. Vad är ekologi?
En väv av beroenden
Ett missbrukat ord?
Ekologisk grundsyn
Biosfären – vår plats i universum
Ekologi och människans försörjning
Lokalt och globalt
Ekosystemtjänster
Referenser
<strong>2. Ekologi, energi och näring</strong>
Fotosyntes och respiration
Näringskedja och näringsväv
Näringsämnen
Ekologins grundprinciper – energins flöde och näringens
kretslopp
Referenser
<strong>3. Kretslopp </strong>
Kretslopp och miljöproblem
Kolets kretslopp
Syrets kretslopp
Kvävets kretslopp
Svavlets kretslopp
Skördeuttag och försurning
Havsförsurning
Referenser
<strong>4. Tillvarons gränser</strong>
Predatorer och parasiter
Konkurrens
Till ömsesidig nytta
Växtodling och klimat
Tolerans och optimum
Tolerans och konkurrens
Ekologisk nisch
Referenser
<strong>5. Miljö, anpassning och evolution</strong>
Arv och miljö
Det naturliga urvalet
Selektion och växtförädling
Fler exempel på urval
Urval och resistens
Livsstrategi
Samevolution
Feromoner
Mykorrhiza – svampar och växter i förening
Referenser
<strong>6. Folkräkning i vår herres hage </strong>
Begränsning och reglering
Debet och kredit
Att inte bli för många
Fjällbjörkmätarens härjningar
Lämmelår
Vandra för att överleva
Att vara växt
Referenser
<strong>7. Naturens olika skepnader </strong>
Ekosystemen präglas av klimat och markförhållanden
Vattnets kretslopp formar landskapet
En dynamisk värld
Referenser
<strong>8. Samspel på hög nivå </strong>
Konkurrens mellan arter
Nyckelarter och dominanter
Kopplingar och beroenden i näringskedjan
Introduktion av främmande och invasiva arter
Öar till sjöss och på land
Geologisk historia
Avslutningsvis
Referenser
<strong>9. Natur och kultur </strong>
Exploatering och överexploatering
Störningar och stabilitet i ekosystemen
Stabilitet och diversitet
Resiliens – förmåga till återhämtning
Ekologisk och social resiliens
Biologisk produktion och mångfald
Mångfald och funktion i ekosystemen
Redan de gamla grekerna
Skydd och vård av naturen
Urskog och naturskog
Elden som ekologisk faktor
Onaturligt eller mänskligt
Kulturlandskapet
En del av naturen
Referenser
<strong>10. Globala perspektiv </strong>
Planetens gränser
Antropocen
Ekologi, ekonomi och globalisering
FN:s hållbarhetsmål – ekologi och hållbarhet på global nivå
Referenser
<strong>11. Slutord – i moll och dur</strong>
Referenser
Ordlista