Liber Spektrum Biologi 8

Liber Spektrum Biologi 8
Serie Spektrum Biologi
Författare
Förlag Liber
GenreAllmän naturvetenskap
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor144
Vikt50 gr
Utgiven2024-12-23
SABUe
ISBN 9789147156283

Liber Spektrum Biologi, Lgr22-reviderad upplaga 5, är en stadielärobok för årskurs 7-9. Du som redan använder Spektrum Biologi i din undervisning kommer att känna igen dig - Spektrum behåller sin uppskattade struktur och fortsätter att beskriva komplicerade ämnen på ett sätt som eleverna förstår.

Nu har vi delat upp grundboken så som vi föreslår att man läser kapitlen årskursvis. På det här sättet blir det tydligt för eleven vad man ska läsa i resp. årskurs. I årskurs 8 passar innehållet i Liber Spektrum Biologi 8.

Liber Spektrum Biologi 8 består av kapitel 5-8 från grundboken:
5. Ekologi
6. Så fungerar din kropp
7. Hjärnan styr hela din kropp
8. Du kan påverka din hälsa

Fokus i Liber Spektrum Biologi är:

<ul> <li>De tre långsiktiga målen genomsyrar hela Spektrum-serien i alla årskurser. </li> <li>Informationssökning och kritisk granskning poängteras redan bland &quot;målen&quot; på ingressidan, och finns nu med i Testa dig själv-uppgifter och Finaler. </li> <li>Stöd för läsförståelsen ges genom läsförståelsefrågor i sidfoten, och en betonad huvudpunkt i kapitelsammanfattningarna. </li> <li>Ekosystemtjänster blir en tydligare brygga mellan ekologi och miljövetenskap. </li> <li>Miljökapitlet knyter tydligare an till ekosystemtjänster för att beskriva miljöproblem naturvetenskapligt. Kapitlet uppdateras inom klimat- och luftföroreningar. </li> <li>Perspektivuppslagen möter tydligare den oro som dagens ungdomar, Generation Greta, kan känna inför framtida klimathot och överkonsumtion. </li> <li>Sexualitet och relationer är uppdelat i två kapitel med hänsyn till elevernas olika mognadsgrad under puberteten. Här utökar vi med mer fokus på identiteter, relationer, jämställdhet, samtycke, frivillighet och ansvar. </li> <li>Fokus på hur vår livsstil påverkar hälsan och risken att drabbas av olika sjukdomar, och hur exempelvis virus- och bakteriesjukdomar kan förebyggas och behandlas. </li> <li>Kapitlet om genetik och genteknik utökas, bland annat med resonemang om de möjligheter och etiska dilemman som de nya gentekniska metoderna medför.</li> </ul>