Anna bråkar : att göra jämställdhet i förskolan

Anna bråkar : att göra jämställdhet i förskolan
Författare
Förlag Liber
GenrePedagogik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor224
Vikt294 gr
Utgiven2011-05-11
SABEm-c.01
ISBN 9789147099528
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Boken "Anna bråkar!" – att göra jämställdhet i förskolan är en grundbok i genuspedagogik för förskolan, som utvecklar tidigare genuspedagogiska böcker med hjälp av ny forskning. En teoretisk del ger en sammanfattande bild av samtidens genusforskning. I den praktiska delen belyser författaren med konkreta exempel från sin forskning hur förskollärares förhållningssätt sätter gränser för barnen. De konkreta exemplen är hämtade från fyra vanliga situationer i förskolan: samling, måltid, fri lek och påklädning.

Vidare beskriver och analyserar författaren hur olika förskolor arbetar genuspedagogiskt, vilket han studerade i projektet Förskolan som jämställdhetspolitisk arena.

Författarens utgångspunkt är att förskollärares förväntningar på barnen till stor del kommer att bestämma hur barnen uppfattar sina möjligheter att vara. Risken är att barnen styrs att uppfatta förskollärares förväntningar som det sanna och kanske det enda sättet att vara på – inte som ett av flera sätt. Detta innebär att den stora utmaningen i förskollärarnas arbete är att bli medvetna om sina förväntningar, då man inte ser på dem som förväntningar utan snarare som ”självklarheter”.

”Anna bråkar!” – att göra jämställdhet i förskolan vänder sig både till blivande och till yrkesverksamma förskollärare.

<h3 id="om-författaren">Om författaren</h3>

Christian Eidevald disputerade 2009 med avhandlingen Det finns inga tjejbestämmare – att förstå kön som position i förskolans vardagsrutiner och lek. Christian är docent i förskoledidaktik vid Stockholms universitet.

<h3 id="sagt-om-boken">Sagt om boken</h3>

&quot;Författaren beskriver på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt hur förskollärarnas förväntningar påverkar barnens uppförande utifrån ett genusperspektiv. Författaren uppmuntrar läsaren att på ett djupare plan reflektera kring genus och jämställdhet och att det viktiga i arbetet är att öppna upp för fler möjligheter och mindre begränsande normer för båda könen.&quot; BTJ, Therese Nordholm, häfte 11115038