Folkhälsokunskap

Folkhälsokunskap
Serie Folkhälsokunskap
Författare
Förlag Liber
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor160
Vikt0
Utgiven2010-01-20
ISBN 9789147092932
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Boken som tar upp både folkhälsa och folkhälsoarbete på ett lättbegripligt sätt och visar med konkreta exempel hur folkhälsoarbete kan bedrivas i praktiken.

Läs mer
Folkhälsa handlar om hur hela befolkningen mår i ett samhälle eller i ett land. Folkhälsoarbete innebär att man arbetar med att förbättra folkhälsan. Boken Folkhälsokunskap tar upp båda dessa områden.
Texten behandlar områden som folksjukdomar, levnadsvanor och levnadsvillkor, risk- och friskfaktorer, folkhälsofrågor för olika grupper, hur man kan förebygga ohälsa och hur folkhälsoarbetet är organiserat lokalt, regionalt, nationellt och globalt.
För att förtydliga hur det praktiska arbetet med folkhälsoarbete kan gå till finns det också ett kapitel som beskriver hur ett förebyggande folkhälsoarbete kan utformas inom fyra olika områden; skador, diabetes, övervikt och äldrevård.
Genom hela boken exemplifieras texten av temat tobak. I kapitlet om våra vanligaste folksjukdomar kan man därför läsa om hur tobak påverkar vår hälsa och i kapitlet om det praktiska arbetet står det om hur det förebyggande arbetet kring rökning kan se ut.
För att underlätta för eleverna finns ordförklaringar i marginalen. I varje kapitel finns dessutom en mängd frågor och diskussionsuppgifter. Frågorna hjälper eleverna att förstå innehållet men kan också fungera som instuderingshjälp eftersom de poängterar det viktiga i ett avsnitt. Genom de olika diskussionsuppgifterna får eleverna möjlighet att själva fundera kring ett ämne.
Folkhälsokunskap är skriven för gymnasieskolan, men passar också bra för studerande på vuxenutbildningar och för fortbildning av personal inom primärvården, kommunal förvaltning och andra lokala organisationer.

Om författarna
Gunilla Bjärås är doktor i medicinsk vetenskap. Hon har bland annat arbetat som programchef för Stockholms Diabetespreventiva Program, SDPP och Stockholms Skadeförebyggande Program inom Stockholms läns landsting.
Lena Kanström är doktor i medicinsk vetenskap. Hon har bland annat. arbetat som chef över Centrum för folkhälsa, Stockholms läns landsting och är nu biträdande föreståndare för Karolinska Institutets folkhälsoakademi.