Design för lärande Historia - Medeltiden som exempel

Design för lärande Historia - Medeltiden som exempel
Författare
Förlag Studentlitteratur AB
GenrePedagogik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor200
Vikt362 gr
Utgiven2019-08-12
ISBN 9789144117089
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Bokens huvudförfattare: Eva Insulander, fil. dr och docent i didaktik samt lektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet. Fredrik Lindstrand, fil. dr i didaktik och professor i medieteori med inriktning mot bildpedagogik vid Institutionen för Bild- och Slöjdpedagogik, Konstfack. Staffan Selander, fil. dr och docent i pedagogik samt Sveriges förste professor i didaktik vid dåvarande Lärarhögskolan i Stockholm. Han är nu senior professor i didaktik vid Institutionen för data- och systemvetenskap, Stockholms universitet.



Design för lärande – historia

Medeltiden som exempel



Medeltiden är en epok som har avsatt många olika avtryck också i vår tid, inte minst som en mytomspunnen inspirationskälla. Detta gestaltas på många vis, bland annat i romaner, filmer, tv-serier, spel, lajv och arrangemang som ”Medeltidsveckan” eller Nordisk festival för medeltida musik. Bruket av medeltiden säger därför också något väsentligt om vår egen tid, och blir ett intressant ”nyckelhål” för att förstå både vilken bild vi skapar av oss själva och vilken bild vi skapar om en historisk epok.



I den här boken söker vi svar på frågor som: Hur gestaltas och används medeltiden i olika sammanhang? Vilka aspekter lyfts fram som centrala, och vilka tonas ner? Dessa frågor rör historiebruk och historiemedvetande, som ju också är centralt för skolans undervisning. Därför vill vi också se närmare på hur medeltiden representeras (multimodalt) och bearbetas i förskolans och skolans värld jämfört med hur medeltiden tar gestalt i andra sammanhang.



Boken – med fokus på design för och design i lärande – vänder sig till lärarutbildning och lärarfortbildning, men också till studerande i pedagogik och didaktik såväl som studerande inom andra discipliner som intresserar sig för hur kunskap gestaltas och används i olika sammanhang.