Maten och folksjukdomarna - - ett evolutionsmedicinskt perspektiv

Maten och folksjukdomarna - - ett evolutionsmedicinskt perspektiv
Författare
Förlag Studentlitteratur AB
GenreMedicin
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor280
Vikt0
Utgiven2003-11-14
ISBN 9789144041674
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

En lärobok om kostens betydelse för västvärldens folksjukdomar: hjärt–kärlsjukdomar, diabetes, cancer, osteoporos, åldersdemens, övervikt, insulinresistens, högt blodtryck, blodfettsrubbningar och autoimmuna sjukdomar.

Boken är också en programförklaring för ett evolutionsmedicinskt perspektiv. Utgångspunkten är att en djurarts inre organ mår bäst av de födoämnen den haft tillgång till under sin utveckling, vilket för människans del innebär kött, fisk, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, nötter och frukt. I gengäld bör vi då vara restriktiva med det som naturen inte gett oss tillräcklig beredskap för att hantera: mjölkprodukter, mjölmat, matfett, raffinerat socker och, inte minst, ensidigt intag av frön och bönor på grund av de gifter som ingår i dessas försvar mot växtätare.

Boken riktar sig till läkare, sjuksköterskor, dietister, biologilärare och idrottslärare och kan även läsas med behållning av alla som är intresserade av området.