Ett effektivare förbud vid bristande kreditprövning. Ds 2015:24
Serie | Ds 2015 |
---|---|
Författare | |
Förlag | Norstedts Juridik |
Genre | Juridik |
Format | Häftad |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 28 |
Vikt | 0 |
Utgiven | 2015-05-07 |
SAB | Oead-c |
ISBN | 9789138242919 |
HAR UTGÅTT, GÅR INTE ATT KÖPA.
Konsumentverket ska med omedelbar verkan kunna förbjuda en kreditgivare som allvarligt brister i sin kreditprövning att lämna krediter till konsumenter. Detta föreslås i Ds:n.
En kreditgivare får inte lån utan att först ha prövat om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att fullgöra vad han eller hon åtar sig enligt kreditavtalet. En kreditgivare som inte gör tillräckliga kreditprövningar kan i särskilt allvarliga fall förbjudas av Konsumentverket att lämna krediter. Enligt den nuvarande ordningen gäller ett sådant förbud först från och med det att beslutet får laga kraft.
Vidare föreslås att Konsumentverkets beslut att förbjuda en kreditgivare att lämna krediter i normala fall ska gälla omedelbart. Syftet med förslaget är att stärka konsumentskyddet och att förhindra kreditgivare från att fortsätta lämna krediter trots allvarliga brister i sina rutiner.
Konsumentverket ska med omedelbar verkan kunna förbjuda en kreditgivare som allvarligt brister i sin kreditprövning att lämna krediter till konsumenter. Detta föreslås i Ds:n.
En kreditgivare får inte lån utan att först ha prövat om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att fullgöra vad han eller hon åtar sig enligt kreditavtalet. En kreditgivare som inte gör tillräckliga kreditprövningar kan i särskilt allvarliga fall förbjudas av Konsumentverket att lämna krediter. Enligt den nuvarande ordningen gäller ett sådant förbud först från och med det att beslutet får laga kraft.
Vidare föreslås att Konsumentverkets beslut att förbjuda en kreditgivare att lämna krediter i normala fall ska gälla omedelbart. Syftet med förslaget är att stärka konsumentskyddet och att förhindra kreditgivare från att fortsätta lämna krediter trots allvarliga brister i sina rutiner.