Den utbildningsvetenskapliga kärnan för förskolan

Den utbildningsvetenskapliga kärnan för förskolan
Serie Utbildningsvetenskaplig kärna
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Läromedel
GenrePedagogik
FormatFlexband
SpråkSvenska
Antal sidor403
Vikt766 gr
Utgiven2023-12-06
SABEm-c.01
ISBN 9789127464872

Den utbildningsvetenskapliga kärnan är gemensam för alla lärarstuderande i Sverige och ska innehålla de grundläggande kunskaper och färdigheter som blivande förskollärare och lärare behöver. Den fungerar därmed som en gemensam bas och utgör i förlängningen grunden för ett gemensamt professionsspråk.

Antologin <em>Den utbildningsvetenskapliga k&auml;rnan f&ouml;r f&ouml;rskolan</em> &auml;r en kursbok f&ouml;r blivande f&ouml;rskoll&auml;rare och organiserad utifr&aring;n k&auml;rnomr&aring;dena:
&bull; utbildningens historia, organisation och villkor samt demokratins grunder
&bull; l&auml;roplansteori och didaktik
&bull; utveckling och l&auml;rande
&bull; sociala relationer, konflikthantering och ledarskap
&bull; bed&ouml;mning
&bull; utv&auml;rdering och utvecklingsarbete.

Bokens kapitel s&auml;tts in i en samh&auml;llelig kontext med globalisering, m&aring;ngfald, digitalisering, h&aring;llbarhet, demokrati och j&auml;mlikhet som b&auml;rande begrepp. F&ouml;rskolan beskrivs som en arena f&ouml;r socialt samspel i denna kontext och sammantaget f&ouml;rmedlar boken perspektiv och kunskaper som utg&ouml;r grunden i f&ouml;rskoll&auml;rarens viktiga uppdrag.

<strong>Susanne Kj&auml;llander</strong> &auml;r docent i f&ouml;rskoledidaktik och f&ouml;rest&aring;ndare f&ouml;r f&ouml;rskoll&auml;rarutbildningen vid Stockholms universitet.
<strong>Bim Riddersporre</strong> &auml;r leg. psykolog, leg. logoped och fil.dr i psykologi samt f&ouml;rfattare, forskare och tidigare universitetslektor vid Malm&ouml; universitet.
<strong>Jonas Stier</strong> &auml;r sociolog och professor i socialt arbete vid M&auml;lardalens universitet.

<h3>Sagt om boken:</h3>

&rdquo;Den utbildningsvetenskapliga k&auml;rnan f&ouml;r f&ouml;rskolan v&auml;cker viktiga fr&aring;gor om f&ouml;rskolans och f&ouml;rskoll&auml;rarens uppdrag i utbildningssystemet. Boken samlar aktuell forskning kring f&ouml;rskolans didaktik i en brett upplagd kraftsamling som b&aring;de blickar bak&aring;t och fram&aring;t, men framf&ouml;r allt st&aring;r i ett stadigt nu som beskriver f&ouml;rskoll&auml;rarens uppdrag. Helhetsbetyg: 5/5.&rdquo;
<strong>Ulf Malmqvist, BTJ-h&auml;ftet nr 3, 2024</strong>