Skapa en tillgänglig lärmiljö : högskolepedagogens handbok

Skapa en tillgänglig lärmiljö : högskolepedagogens handbok
Författare
Förlag Natur & Kultur Läromedel
GenrePedagogik
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor192
Vikt428 gr
Utgiven2023-04-21
SABEu
ISBN 9789127463431

Om anpassningar görs till en naturlig del av lärarens planeringsarbete kommer lärosätet att spara tid och resurser, samtidigt som såväl välbefinnande som genomströmning av studenter ökar.

<em>Skapa en tillg&auml;nglig l&auml;rmilj&ouml;</em> &auml;r en handbok som syftar till att g&ouml;ra dig som h&ouml;gskolepedagog tryggare och b&auml;ttre rustad i ditt uppdrag att skapa en tillg&auml;nglig l&auml;rmilj&ouml; f&ouml;r dina studenter. &rdquo;T&auml;nker man r&auml;tt&rdquo; fr&aring;n b&ouml;rjan och arbetar med generell tillg&auml;nglighet minskar behovet av s&auml;rl&ouml;sningar f&ouml;r enskilda studenter i m&ouml;tet med heterogena grupper. Tillg&auml;nglighetsarbetet bygger p&aring; grundl&auml;ggande f&ouml;rst&aring;else f&ouml;r funktionsneds&auml;ttningar och kunskap att i praktiken g&ouml;ra enkla anpassningar, b&aring;de vid planering och genomf&ouml;rande av kurser. Det handlar om anpassningar som kan vara n&ouml;dv&auml;ndiga och avg&ouml;rande f&ouml;r n&aring;gra studenter, men som oftast gynnar hela gruppen.

Den h&auml;r &auml;r en bok f&ouml;r alla er som arbetar f&ouml;r att skapa en likv&auml;rdig undervisning inom h&ouml;gskolan: professorer, lektorer, adjunkter, doktorander, meriteringsanst&auml;llda och annan undervisande personal, det vill s&auml;ga h&ouml;gskolepedagoger. Boken kan &auml;ven vara intressant f&ouml;r exempelvis prefekter och programansvariga, studiev&auml;gledare, studenth&auml;lsov&aring;rden, studentk&aring;rer och studenter.

<em>Skapa en tillg&auml;nglig l&auml;rmilj&ouml;</em> finns i tv&aring; versioner, i fysisk form p&aring; svenska och i digital form med &ouml;vers&auml;ttarfunktion till engelska.

<strong>Anna J&auml;lkn&auml;s</strong> och <strong>Heidi W&aring;xberg</strong> &auml;r b&aring;da l&auml;rare och specialpedagoger. Medan Heidi arbetar som samordnare f&ouml;r pedagogiskt st&ouml;d vid Chalmers tekniska h&ouml;gskola arbetar Anna vid G&ouml;teborgs universitet. Med erfarenheter fr&aring;n tv&aring; l&auml;ros&auml;ten representerar de en stor bredd av program och frist&aring;ende kurser inom vitt skilda vetenskapsomr&aring;den. Inneh&aring;llet i boken utg&aring;r fr&aring;n f&ouml;rfattarnas erfarenheter i sina roller som samordnare f&ouml;r pedagogiskt st&ouml;d.

<h3>
Sagt om boken:</h3> <div>&rdquo;<em>Skapa en tillg&auml;nglig l&auml;rmilj&ouml;</em> &auml;r en utm&auml;rkt h&ouml;gskolepedagogisk handbok f&ouml;r alla som dagligen m&ouml;ter nya pedagogiska utmaningar d&aring; studentgrupperna blir allt mer heterogena. F&ouml;rfattarna Heidi W&aring;xberg och Anna J&auml;lkn&auml;s, verksamma p&aring; Chalmers respektive G&ouml;teborgs universitet, har en positiv och l&ouml;sningsfokuserad inst&auml;llning till att skapa en mer tillg&auml;nglig l&auml;rmilj&ouml; f&ouml;r alla studenter. De tar i bokens fyra delar upp s&aring;dant som utmaningar n&auml;r det g&auml;ller de heterogena studentgrupperna, lagstiftning, pedagogiska st&ouml;dformer, f&ouml;rslag och exempel p&aring; hur god pedagogik ser ut i olika undervisningssammanhang och intressanta exempelscenarier med fallexempel som kan anv&auml;ndas som utg&aring;ngspunkt f&ouml;r kollegiala samtal och i pedagogisk kompetensutveckling. Helhetsbetyg 5/5.&rdquo;</div> <div><strong>Helene Ehriander, BTJ-h&auml;ftet nr 12, 2023</strong></div>