Rabarber
Författare | |
---|---|
Förlag | Natur & Kultur |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 128 |
Vikt | 498 gr |
Utgiven | 2007-03-26 |
SAB | Qcaa |
ISBN | 9789127357266 |
Säg rabarber och de flesta tänker på ljuvliga pajer. Men rabarbern kan användas till så mycket mer till friska drinkar, som syrlig kompott till stekt fisk, som smaksättare i kycklinggryta, till marmelad, saft och olika inläggningar, samt till bakverk av allehanda slag. Rabarber innehåller ett sextiotal recept för alla tillfällen och receptdelen utgör två tredjedelar av boken.
Trots att de flesta svenskar har samma Victoria-art i sin trädgård finns det över hundra sorters matrabarber att välja mellan. Boken ger odlingstips och råd för de vanligaste sorterna och beskriver vad som skiljer dem åt. Oxalsyran, som står för det syrligt sträva i rabarbersmaken, varierar till exempel mellan olika arter.
Dessutom berättas rabarberns spännande historia som medicinalväxt. Rabarberroten var under lång tid en begärlig handelsvara och betingade tidvis ett högre pris än opium. Än i dag odlas rabarber i Kina för användning i den kinesiska medicinen.