Vilda bär
Författare | |
---|---|
Förlag | Natur & Kultur |
Genre | Växter |
Format | Häftad |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 96 |
Vikt | 146 gr |
Utgiven | 2007-07-02 |
SAB | Ufab |
ISBN | 9789127357211 |
Vilka bär passar bra att göra sylt och saft av och vilka är godast att äta direkt i naturen? Vad har bären använts till medicinskt och vad innehåller de för nyttoämnen? Var och när i landet växer de och finns det förväxlingsrisker med giftiga bär?
Hallon och blåbär passar utmärkt till sylt. Svarta vinbär ger god gelé och bladen kan också användas till te. Hjortron och åkerbär kan ge fin smak åt till exempel likör och nypon kan jäsas till vin.
Förr lär slånbär ha använts som skydd mot onda, övernaturliga makter. Odon har tidigare haft rykte om sig att vara något giftiga och bland annat kunna ge upphov till huvudvärk, yrsel och ökad sexualdrift. Nypon plockades i stor skala under andra världskriget för att klara bristen på livsmedel. Tranbär är extra rika på c-vitamin och medfördes därför på långfärder till sjöss för att slippa skörbjugg. De har också använts mot hög feber, mask och förkylningar. Dessutom lär silversaker kunna kokas blanka i tranbärsvatten!