Siden

Siden
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreSömnad och handarbete
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor168
Vikt0
Utgiven1999-09-20
SABPjad:k
ISBN 9789127349926
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Denna vackra bok förmedlar myter och fakta om silkefjärilslarvens fantastiska tråd och vilka möjligheter den ger att framställa tyger med speciell glans, mönstring och följsamhet – ett ständigt lika aktuellt material.

Här ges också fascinerande glimtar ur sidenets historia, vägen från Kina till Europa och den svenska sidenindustrins korta men intensiva blomstring hos bl a K A Almgrens sidenväveri på Södermalm i Stockholm – i dag ensamt kvar sedan de övriga lagts ner kring 1900.

En len ami om halsen, en utsökt sidenslips, en skimrande vit brudklänning, en förgylld karmstol klädd med tjockt matt siden, en magnifik kröningsdräkt från 1700-talet … Listan kan göras oändlig på vad som kan tillverkas av silkefjärilslarvens sagolika tråd.

Sidenet är drottningen i textiliernas värld. Inget tyg tål att jämföras med detta, det mest exklusiva. Med sin torra glatta grönskimrande yta utstrålar det en förtrollande magi som inte kan beskrivas utan måste upplevas. Det är ett material med oändliga möjligheter vars like ännu ingen lyckats efterlikna på konstgjord väg.

Under femtusen år har det fascinerat människor, lockat till äventyrliga handelsresor och ekonomiska satsningar för att tjäna pengar på mänsklig fåfänga och lust efter maktsymboler. Först av det kinesiska hovet för kretsarna runt kejsaren och så småningom, många sekler senare, av svenska sidenfabrikanter för både kungligheter och vanliga dödliga. Även i dag är siden och silke mycket omtyckta och älskade, oslagbara material.

Särskilt intressant för textilutbildningar av olika slag, kulturhistoriskt intresserade, museer, tygaffärer m fl.

<hr> Eva Bergström är etnolog, folklivsforskare och författare av ett flertal skrifter inom det kulturhistoriska området. Hon har tidigare varit intendent vid Torekällbergets museum i Södertälje.

Peter Öhrlén är journalist och har bl a skrivit artiklar om svenskt konsthantverk.