Aldrig färdig : En obotlig omläsares memoarer

Aldrig färdig : En obotlig omläsares memoarer
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreLitteraturvetenskap
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor200
Vikt0
Utgiven2025-01-31
SABGz Gornick, Vivian
ISBN 9789127190085

<em>&raquo;Som de flesta l&auml;sare t&auml;nker jag ibland att jag f&ouml;ddes l&auml;sande. Jag kan inte minnas en tid n&auml;r jag inte hade en bok i h&auml;nderna och tankarna i en annan v&auml;rld. N&auml;r jag &auml;r p&aring; semester med sl&auml;kt eller v&auml;nner kan jag mycket v&auml;l sl&aring; mig ner med en bok i soffan i vardagsrummet i ett vack&shy;ert hus p&aring; landet och knappt s&auml;tta en fot i det underbara gr&ouml;na som vi alla har kommit dit f&ouml;r [ &hellip; ] Vilka f&ouml;ljeslagare dessa b&ouml;cker har varit! Alla b&ouml;cker. Det finns inget som g&aring;r upp mot det. Den l&auml;ngtan efter begriplighet som finns inskriven i verket &ndash; den makal&ouml;sa str&auml;van att med hj&auml;lp av orden ge form &aring;t det ofullg&aring;ngna &ndash; bringar frid och sp&auml;nning, ro och lisa. Men framf&ouml;r allt erbjuder l&auml;sningen en flykt undan kaoset i mitt huvud. Ibland t&auml;nker jag att l&auml;sningen ensam har utrustat mig med det mod som kr&auml;vs f&ouml;r att leva, och det sedan de tidigaste barna&aring;ren.&laquo;</em>

Vivian Gornick &auml;r k&auml;nd f&ouml;r sina vassa och roliga memoar&shy;b&ouml;cker. N&auml;r hon nu avslutar den l&ouml;st sammanh&aring;llna trilogin om sitt eget liv som inleddes med mor-och-dotterboken <em>Starka band </em>och fortsatte med <em>Den udda kvinnan och staden</em>, g&ouml;r hon det p&aring; ett ovanligt s&auml;tt.

Hon skriver om sitt liv som &ndash; l&auml;sare. Vad &auml;r det, fr&aring;gar hon sig, som g&ouml;r att jag kan sitta p&aring; en vacker strand och helt missa utsikten f&ouml;r att jag har n&auml;san i en bok? Vad &auml;r det jag hela mitt liv har hoppats utvinna, &ouml;vervinna, genom att l&auml;sa? Svaret varierar f&ouml;rst&aring;s med boken man l&auml;ser, men lika mycket, vad det verkar, med l&auml;saren sj&auml;lv: hennes &aring;lder, livsl&auml;ge, f&ouml;rst&aring;elsehorisont.

Gornick &aring;terv&auml;nder till b&ouml;ckerna som betytt mest f&ouml;r henne och f&ouml;ljer sig sj&auml;lv som l&auml;sare genom &aring;ldrarna. Roas, gapar och minns med f&ouml;rbluffande klarhet vad hon en g&aring;ng drogs till eller s&ouml;kte, vad hon s&aring;g eller missade helt; hon vet att litteraturen &auml;r en spegel f&ouml;r l&auml;saren och g&ouml;r detta till sin sj&auml;lvbiografiska metod. I den f&ouml;r&auml;nderliga blicken p&aring; verken hon l&auml;ser p&aring; nytt framtr&auml;der just en livshistoria &ndash; ett portr&auml;tt av en intellektuell som genom livet s&ouml;kt passion, frihet, v&auml;nskap, ensamhet. Ett viktigt tema &auml;r en m&auml;nniskas kluvenhet inf&ouml;r sig sj&auml;lv, som i Gornicks psykologiska f&ouml;rst&aring;&shy;else &auml;r n&aring;gonting skadat och skadligt.

I Gornicks bibliotek finns Marguerite Duras och Natalia Ginzburg, D.H. Lawrence och Colette, Elizabeth Bowen och Doris Lessing, J.L. Carr och Pat Barker.