Pumpa : mat, odling & mastodonter
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Natur & Kultur Allmänlitteratur |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 154 |
Vikt | 792 gr |
Utgiven | 2024-03-14 |
SAB | Qca |
ISBN | 9789127183285 |
<strong>Nominerad till Årets trädgårdsbok 2024</strong>
"en ovanlig, underhållande och upplysande läsupplevelse."
<em><strong>BTJ</strong></em>
”<em>Pumpa – mat, odling & mastodonter </em>är en färgstark fest, förgylld med Roland Perssons mustiga bildspråk.”
<em><strong>Gourmet</strong></em>
”Självhushållarna och författarna Alva Herdevall och Anders Rydell odlar själva 60 olika pumpasorter. Så när de tecknar pumpans porträtt har de gott om kött på benen.”<em><strong>
Gård & Torp</strong></em>
Få grödor har kommit att omges av sådan mystik som pumpan – ett sagoväsen som tycks härröra från en annan värld. Det här är en hyllning och en kärleksförklaring till trädgårdens drottning och världens största frukt.
I sin trädgård utanför Uppsala odlar Alva Herdevall och Anders Rydell ett 60-tal olika sorters pumpor. De älskar pumpor för deras variation, hållbarhet och smak.
Lär dig odla, lagra och laga pumpa – med spännande recept från Japan och Italien till Mexiko och USA. Det är också berättelse om en av världens äldsta kultiverade grödor, från dess ursprung i en utdöd värld befolkad av mastodonter och jättelika sengångare till pumpans resa på portugisiska skepp över världshaven och in i litteraturen, köket och konsten.
Alva Herdevall och Anders Rydell är författare och självhushållare. Tillsammans har de tidigare skrivit den hyllade boken Modern självhushållning – som 2022 utsågs till Årets måltidslitteratur alla kategorier och som 2023 vann Publishingpriset.