Från krog till krog : svenskt uteätande under 700 år

Från krog till krog : svenskt uteätande under 700 år
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor393
Vikt635 gr
Utgiven2022-11-30
SABQmb-c:k
ISBN 9789127183056

Restaurangen är en yngling, historiskt sett - den kommer från franskt 1700-tal. Men att äta och dricka på lokal, mot betalning, har svenskar gjort långt innan restaurangen blev populär: så snart det område som skulle bli Sverige började enas och kristnas blev behovet av sådana platser en viktig angelägenhet, både från kungligt och kyrkligt håll. 

Från medeltidens ölbodar och tavernor, via stormaktstidens gästgiverier och gårkök, 1700-talets kaffehus och vinkällare, 1800-talets caféer och restauranger fram till våra egna dagars foodtrucks och fast food - här berättas alla dessa ställens politiska, ekonomiska, sociala och gastronomiska historia. Vad serverade de, vilka förordningar reglerade dem, vilka besökte dem, hur umgicks man där?

<p ><span ><span ><em>Fr&aring;n krog till krog</em> tilldelades M&aring;ltidsakademins pris 2018 i kategorin Historisk m&aring;ltidslitteratur med nomineringen:
"<span >Nu &auml;r den h&auml;r, det standardverk om ute&auml;tandets historia, som vi v&auml;ntat p&aring;! Det &auml;r en sann ynnest att ledsagas av paret J&ouml;nsson och Tellstr&ouml;m genom sju seklers myller av tavernor, br&auml;nnvin, menyer och f&ouml;rordningar&hellip; Ambiti&ouml;st, roande och ytterst matnyttigt!"</span></span></span>

<strong>Richard Tellstr&ouml;m</strong> &auml;r docent och lektor i m&aring;ltidshistoria. Han har tidigare skrivit boken <em>Hunger och t&ouml;rst</em> och &auml;r k&auml;nd fr&aring;n tv-programmen Historie&auml;tarna och Bye Bye Sverige.

<strong>H&aring;kan J&ouml;nsson</strong> &auml;r etnolog och f.d. kock. Bland hans tidigare b&ouml;cker m&auml;rks <em>Den gastronomiska revolutionen</em>.

------------------------------------------------------------------------------------------------

<blockquote>

Fr&aring;n krog till krog" &auml;r det standardverk som tidigare har saknats, en grundkurs f&ouml;r b&aring;de dem som jobbar inom n&auml;ringen och f&ouml;r intresserade brukare av den. Anslaget &auml;r &ouml;versiktligt, men med tillr&auml;ckligt m&aring;nga och konkreta nedslag f&ouml;r att historien ska komma till liv p&aring; sidorna.

Svenska Dagbladet

Det &auml;r ett vackert, gediget och oavbrutet underh&aring;llande verk som f&ouml;ljer ute &auml;tandet fr&aring;n &ouml;lbodarna till v&aring;r tids &rdquo;gastronomiska revolution.

Dagens Nyheter

</blockquote>