Från krog till krog : svenskt uteätande under 700 år
Författare | |
---|---|
Förlag | Natur & Kultur Allmänlitteratur |
Genre | Samhälle, politik och debatt |
Format | Häftad |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 393 |
Vikt | 635 gr |
Utgiven | 2022-11-30 |
SAB | Qmb-c:k |
ISBN | 9789127183056 |
Restaurangen är en yngling, historiskt sett - den kommer från franskt 1700-tal. Men att äta och dricka på lokal, mot betalning, har svenskar gjort långt innan restaurangen blev populär: så snart det område som skulle bli Sverige började enas och kristnas blev behovet av sådana platser en viktig angelägenhet, både från kungligt och kyrkligt håll.
Från medeltidens ölbodar och tavernor, via stormaktstidens gästgiverier och gårkök, 1700-talets kaffehus och vinkällare, 1800-talets caféer och restauranger fram till våra egna dagars foodtrucks och fast food - här berättas alla dessa ställens politiska, ekonomiska, sociala och gastronomiska historia. Vad serverade de, vilka förordningar reglerade dem, vilka besökte dem, hur umgicks man där?
<p ><span ><span ><em>Från krog till krog</em> tilldelades Måltidsakademins pris 2018 i kategorin Historisk måltidslitteratur med nomineringen:"<span >Nu är den här, det standardverk om uteätandets historia, som vi väntat på! Det är en sann ynnest att ledsagas av paret Jönsson och Tellström genom sju seklers myller av tavernor, brännvin, menyer och förordningar… Ambitiöst, roande och ytterst matnyttigt!"</span></span></span>
<strong>Richard Tellström</strong> är docent och lektor i måltidshistoria. Han har tidigare skrivit boken <em>Hunger och törst</em> och är känd från tv-programmen Historieätarna och Bye Bye Sverige.
<strong>Håkan Jönsson</strong> är etnolog och f.d. kock. Bland hans tidigare böcker märks <em>Den gastronomiska revolutionen</em>.
------------------------------------------------------------------------------------------------
<blockquote>Från krog till krog" är det standardverk som tidigare har saknats, en grundkurs för både dem som jobbar inom näringen och för intresserade brukare av den. Anslaget är översiktligt, men med tillräckligt många och konkreta nedslag för att historien ska komma till liv på sidorna.
Svenska Dagbladet
Det är ett vackert, gediget och oavbrutet underhållande verk som följer ute ätandet från ölbodarna till vår tids ”gastronomiska revolution.
Dagens Nyheter
</blockquote>