Potatis

Potatis
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreMat och dryck
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Antal sidor208
Vikt0
Utgiven2022-09-16
SABQca
ISBN 9789127179578

"En pärla!" Betyg 5 av 5.
<em>BTJ</em>

&rdquo;Ett m&aring;ste f&ouml;r den matintresserade.&rdquo;<em>
Svenska Dagbladet</em>

Vi &auml;r alla byggda av potatis. Det &auml;r utg&aring;ngspunkten f&ouml;r den h&auml;r boken &ndash; Stefan Ekengrens k&auml;rleksf&ouml;rklaring till potatis, r&aring;varan som har legat honom n&auml;rmast hj&auml;rtat hela kocklivet.

Men hur mycket finns det egentligen att l&auml;ra sig om potatis? Mycket! Bland annat f&aring;r du koll p&aring; olika tekniker och skillnaden mellan stomp, mos och pur&eacute;. Hur du f&aring;r r&auml;tt konsistens p&aring; duchessen, skillnaden mellan palt och kroppkakor och varf&ouml;r potatisgrat&auml;ng alltid blir b&auml;st med fast potatis.

I <em>Potatis</em> finns cirka 90 recept, indelade i kapitel beroende p&aring; om det handlar om kokt, ugnsgratinerad, stekt eller friterad potatis. L&auml;s om hur du kokar potatis med perfekt konsistens, g&ouml;r vassaste hasselbackspotatisen och fixar de mest krispiga pommes fritesen. Recept finns p&aring; klassiker som raggmunk, Jansson och pommes Anna men ocks&aring; r&auml;tter som papas arrugadas, tartiflette och potatisfocaccia.

Boken ger dig ett hum om potatisens historia och hur den, efter en trevande start i v&aring;rt land, r&auml;ddade livet p&aring; en hel befolkning och blev v&aring;r viktigaste basr&aring;vara. Bes&ouml;k g&ouml;rs ocks&aring; hos tv&aring; potatisb&ouml;nder p&aring; Gotland som ber&auml;ttar om sitt odlingsarbete och delar med sig av fakta om olika potatissorter. Kort sagt &ndash; allt om potatisen som byggde oss.

"Det helt&auml;ckande och kunskapsrika inneh&aring;llet, levererat i Stefan Ekengrens omissk&auml;nnligt medryckande stil, g&ouml;r Potatis lika sj&auml;lvklar i bokhyllan som potatisen i v&aring;rt k&ouml;k."
<em>Gastronaut</em>

&rdquo;En m&auml;sterkocks k&auml;rleksf&ouml;rklaring till potatis. Stefan Ekengren forts&auml;tter att briljera med en bok helt till&auml;gnad den &auml;lskade kn&ouml;len.&rdquo;<em>
Buff&eacute;</em>

"&Auml;r det mani eller sann matgl&auml;dje att &auml;gna en hel bok &aring;t en rotfrukt? Vi vet inte men vi &auml;lskar det oavsett."
<em>P3, Morgonpasset</em>

&rdquo;Kn&ouml;len &auml;r v&aring;rt viktigaste livsmedel. Det h&auml;vdar stj&auml;rnkocken Stefan Ekengren i sitt praktverk <em>Potatis</em>, en kunskapssp&auml;ckad hyllning till r&aring;varan och odlarna.&rdquo;
<em>Land</em>

&rdquo;m&aring;nga fina, sp&auml;nnande recept&rdquo;
<em>P4 Extra</em>

Utsedd till &aring;rets Speciallitteratur - r&aring;vara och B&auml;sta foto i &Aring;rets svenska m&aring;ltidslitteratur 2022.

Vann silver i Publishingpriset 2023 i kategorin Fackb&ouml;cker.