Varje tugga är en tanke : svensk matkultur under 800 år

Varje tugga är en tanke : svensk matkultur under 800 år
Författare
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Antal sidor333
Vikt0
Utgiven2024-08-09
SABMxk-c
ISBN 9789127173712

<span ><strong>Nominerad till Augustpriset 2024: &Aring;rets svenska fackbok</strong></span>

<span >Den mat du l&auml;gger upp p&aring; tallriken ikv&auml;ll har inte tillkommit av en slump. Tv&auml;rtom. Bakom den ligger tusentals val &ndash; av dig, av andra och av f&ouml;r l&auml;nge sedan d&ouml;da personer. Valen ber&auml;ttar om vad du anser &auml;r nyttigt, l&auml;ttlagat, ekonomiskt, milj&ouml;v&auml;nligt, men ocks&aring; varifr&aring;n du kommer och vart du &auml;r p&aring; v&auml;g. Maten beror ocks&aring; p&aring; politik, juridik, logistik, djurh&aring;llning, krig, v&auml;der, migration, internationella samarbeten, forskning, marknadskrafter, okunskap. Faktiskt har &auml;ven Gud, Martin Luther, Gustav Vasa,mamma och folkhemmets ideologier f&aring;tt s&auml;ga sitt. Alla styr de &ouml;ver kn&auml;ckebr&ouml;det, pizzasalladen och julbordets kalla grisf&ouml;tter i gel&eacute;. Varje tugga &auml;r en tanke!

Allt detta sammantaget kallas matkultur, och den svenska matkulturen har sin egen id&eacute;historia. Denna &aring;ttahundra&aring;riga h&auml;ndelsekedja f&aring;r h&auml;r sin lika underh&aring;llande som vederh&auml;ftiga presentation, ackompanjerad av otaliga bilder. <em>Varje tugga &auml;r en tanke</em> kommer att gl&auml;dja alla med den minsta nyfikenhet p&aring; de djupare sk&auml;len till att middagen blev som den blev just ikv&auml;ll.</span>

<span >"Vad blir det f&ouml;r mat? Den fr&aring;gan &auml;r vi s&auml;kert m&aring;nga som b&aring;de st&auml;llt och st&auml;llts inf&ouml;r. Men vad styr egentligen vad vi l&auml;gger p&aring; tallriken? Richard Tellstr&ouml;m bjuder i sin bok in till en fascinerande resa genom den svenska m&aring;ltidshistorien fr&aring;n 1200-talet och fram&aring;t. Med kunskapande utstickare fr&aring;n det dukade bordet visar Tellstr&ouml;m hur maten vi &auml;ter speglar det omgivande samh&auml;llet och dess utveckling, hur en middagsbjudning kan vara ett kulturellt statement. I en tid pr&auml;glad av snabbmat och Instagramv&auml;nliga tallriksmodeller erbjuder Tellstr&ouml;ms bok ett f&ouml;rdjupande och tillg&auml;ngligt perspektiv att f&ouml;rsjunka i mellan m&aring;ltiderna." <em><strong>Ur Augustjuryns motivering.</strong></em><strong> Varje tugga &auml;r en tanke </strong><em><strong>&auml;r nominerad till Augustpriset 2024: &Aring;rets svenska fackbok.</strong></em></span>

&nbsp;

<span >"Ett praktverk f&ouml;r alla med mat- och historieintresse."
</span><em><strong><span >BTJ</span></strong></em>

"Tellstr&ouml;ms bok om svensk mathistoria imponerar"
<em><strong><span >Opulens</span></strong></em>

&rdquo;Den svenska mathistorien [har] &auml;ntligen f&aring;tt ett helt&auml;ckande standardverk. Att det &auml;r docenten i m&aring;ltidskunskap Richard Tellstr&ouml;m som skrivit den inneb&auml;r att man kan lita p&aring; dess uppgifter.&rdquo;
<em><strong>Edward Blom, Svenska Dagbladet</strong></em>

&rdquo;Erbjuder b&aring;de rika insikter och en tidigare saknad &ouml;verblick &ouml;ver ett &auml;mne som i s&aring; h&ouml;g grad har format oss och v&aring;r syn p&aring; oss sj&auml;lva &hellip; Som ciceron r&ouml;r sig Tellstr&ouml;m ledigt genom historien. Prosan &auml;r smidig, l&auml;ttfattlig och medryckande.&rdquo;
<strong><em>Jenny Damberg, Respons</em></strong>