Varje tugga är en tanke : svensk matkultur under 800 år

Varje tugga är en tanke : svensk matkultur under 800 år
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor333
Vikt974 gr
Utgiven2024-08-09
SABMxk-c
ISBN 9789127173705

<span >"Ett praktverk f&ouml;r alla med mat- och historieintresse."
</span><em><strong><span >BTJ</span></strong></em>

"Tellstr&ouml;ms bok om svensk mathistoria imponerar"
<em><strong><span >Opulens</span></strong></em>

Den mat du l&auml;gger upp p&aring; tallriken ikv&auml;ll har inte tillkommit av en slump. Tv&auml;rtom. Bakom den ligger tusentals val &ndash; av dig, av andra och av f&ouml;r l&auml;nge sedan d&ouml;da personer.
Valen ber&auml;ttar om vad du anser &auml;r nyttigt, l&auml;ttlagat, ekonomiskt, milj&ouml;v&auml;nligt, men ocks&aring; varifr&aring;n du kommer och vart du &auml;r p&aring; v&auml;g. Maten beror ocks&aring; p&aring; politik, juridik, logistik, djurh&aring;llning, krig, v&auml;der, migration, internationella samarbeten, forskning, marknadskrafter, okunskap.
Faktiskt har &auml;ven Gud, Martin Luther, Gustav Vasa,mamma och folkhemmets ideologier f&aring;tt s&auml;ga sitt.
Alla styr de &ouml;ver kn&auml;ckebr&ouml;det, pizzasalladen och julbordets kalla grisf&ouml;tter i gel&eacute;. Varje tugga &auml;r en tanke!

Allt detta sammantaget kallas matkultur, och den svenska matkulturen har sin egen id&eacute;historia. Denna &aring;ttahundra&aring;riga h&auml;ndelsekedja f&aring;r h&auml;r sin lika underh&aring;llande som vederh&auml;ftiga presentation, ackompanjerad av otaliga bilder.

Varje tugga &auml;r en tanke kommer att gl&auml;dja alla med den minsta nyfikenhet p&aring; de djupare sk&auml;len till att middagen blev som den blev just ikv&auml;ll.