Charkbibeln

Charkbibeln
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreMat och dryck
FormatEbok (PDF)
SpråkSvenska
Antal sidor349
Vikt0
Utgiven2023-03-24
SABQcaa
ISBN 9789127173682

<strong>Utsedd till&nbsp;<em>B&auml;st alla kategorier</em> i &Aring;rets Svenska M&aring;ltidslitteratur 2023. Boken vann ocks&aring; kategorin <em>Undervisningslitteratur</em>.</strong>

<blockquote>

Det&nbsp;Jon Randow&nbsp;inte vet om charkuterier &auml;r inte v&auml;rt att veta. I hans nya bok&nbsp;<em>Charkbibeln</em>&nbsp;kan du l&auml;ra dig allt f&ouml;r att kunna g&ouml;ra korv och skinka och andra charkprodukter hemma.

Land

Charkbibeln kan vara en av de mest imponerande kokb&ouml;cker jag n&aring;gonsin l&auml;st. &hellip; S&aring;v&auml;l foton, layout och text bildar en f&ouml;rtr&auml;ffligt fin helhet. Att kalla en bok f&ouml;r Charkbibeln &auml;r m&aring;h&auml;nda lite kaxigt, men det &auml;r verkligen en bok som kan anv&auml;ndas &aring;r efter &aring;r av riktiga matentusiaster. Betyg 5 av 5

Erika Storminge Martinger, BTJ

</blockquote>


Det h&auml;r &auml;r en handbok f&ouml;r dig som vill g&ouml;ra hantverksm&auml;ssiga charkuterier, allt fr&aring;n f&auml;rska korvar och sm&ouml;rg&aring;smat till hela lufttorkade skinkor. L&auml;r dig hur du v&auml;ljer r&auml;tt k&ouml;tt och sedan smaks&auml;tter och f&ouml;r&auml;dlar r&aring;varan genom traditionella tekniker som insaltning, mj&ouml;lksyrning, konservering, kall- och varmr&ouml;kning och lufttorkning. Bland bokens cirka 130 recept hittar du charkklassiker fr&aring;n framf&ouml;rallt de svenska och europeiska charktraditionerna och m&auml;ngder av ikoniska tyska, italienska och spanska korvar.

Riktigt charkuteri l&auml;r oss hur vi kan ta hand om alla delar p&aring; djuren, och skapar en medvetenhet om vikten av bra djurh&aring;llning. Bokens teknikdel g&aring;r igenom steg-f&ouml;r-steg hur du fyller perfekta korvar, knyter l&auml;nkar och binder upp helt k&ouml;tt f&ouml;r lufttorkning, och du f&aring;r ocks&aring; matiga beskrivningar av bakgrunden till m&aring;nga av v&aring;ra gemensamma charkfavoriter.

<strong>Jon Randow</strong> &auml;r yrkesl&auml;rare och prisbel&ouml;nt hantverkscharkuterist utbildad p&aring; Eldrimner mathantverk i &Aring;s, &Ouml;stersund. Han &auml;r dessutom en klassiskt skolad kock som gjort m&aring;nga &aring;r p&aring; Stockholms krogscen. Jon st&aring;r bakom det framg&aring;ngsrika varum&auml;rket Korvhantverk.

................................

<blockquote>

I nya boken &rsquo;Charkbibeln&rsquo; ber&auml;ttar han [Jon Randow] allt v&auml;rt att veta f&ouml;r att ta hemma-charken till oanade h&ouml;jder.

SvD

Jon Randow visar i <em>Charkbibeln</em> hur du tillverkar allt fr&aring;n spanska och tyska korvar till italienska klassiker som <em>coppa</em> och <em>culatello</em>. I sann hipsteranda kr&auml;ver detta f&ouml;rst&aring;s flera v&auml;ndor &ouml;ver &aring;n efter vatten: s&aring;v&auml;l k&ouml;ttkvarn och pH-m&auml;tare som ett eget &raquo;mogningsrum&laquo; m&aring;ste ordnas. Icke desto mindre f&aring;r boken det att vattnas i munnen och klia i fingrarna.

Filter

Den h&auml;r boken &auml;r verkligen en bibel. Det &auml;r en stor, tung, mastig pj&auml;s.

Rix FM

Himla bra om chark

Gastronaut

</blockquote>