Finska inbördeskriget

Finska inbördeskriget
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreHistoria och arkeologi
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor545
Vikt302 gr
Utgiven2021-03-12
SABKdd.51
ISBN 9789127171572
<blockquote>

Berglunds och Sennertegs bok &auml;r en lika klarg&ouml;rande som obehaglig l&auml;sning om ett stycke s&auml;llsynt m&ouml;rk nordisk samtidshistoria.

<em>Bor&aring;s Tidning</em>

Med hj&auml;lp av &ouml;gonvittnesskildringar och arkivstudier har f&ouml;rfattarna lyckats skapa ett imponerande storverk som r&aring;der bot p&aring; okunskapen.

<em>Ingalill Mosander, Aftonbladet</em>

</blockquote>


I januari 1918, bara n&aring;gra veckor efter sj&auml;lvst&auml;ndigheten, st&ouml;rtades Finland in i ett skoningsl&ouml;st inb&ouml;rdeskrig mellan "r&ouml;da" och "vita". Med 40 000 d&ouml;da p&aring; bara n&aring;gra m&aring;nader till f&ouml;ljd av strider, mord, sv&auml;lt och sjukdom blev det Nordens dittills blodigaste konflikt, enbart &ouml;vertr&auml;ffad av andra v&auml;rldskriget.

Hundra &aring;r har g&aring;tt sedan denna tragedi. I Finland skapade kriget ett trauma som &auml;r k&auml;nnbart &auml;n i dag. Samtidigt &auml;r det s&aring; gott som bortgl&ouml;mt i Sverige, trots att hundratals frivilliga svenskar reste &ouml;ver &Ouml;stersj&ouml;n f&ouml;r att sl&aring;ss, och trots att hela den samtida svenska debatten kom att kretsa kring detta krig - ett krig som dessutom n&auml;stan fick en svensk regering att falla.

Med hj&auml;lp av &ouml;gonvittnesber&auml;ttelser och arkiv skildras h&auml;r inte bara hur detta krig kom att forma Nordens historia utan ocks&aring; hur &aring;tskilliga av de svenska bef&auml;l som tj&auml;nstgjorde p&aring; den vita sidan sedermera kom att hamna p&aring; ledande positioner i Sverige, d&auml;r de kunde p&aring;verka s&auml;kerhetspolitiken under andra v&auml;rldskriget och kalla kriget.

<strong>Tobias Berglund</strong> &auml;r forskare i modern politisk historia vid Uppsala universitet. Han har tidigare varit verksam vid bland annat University of California i Berkeley.

<strong>Niclas Sennerteg</strong> &auml;r f&ouml;rfattare och journalist och har skrivit flera uppm&auml;rksammade historiska b&ouml;cker, senast <em>Hakkorset och halvm&aring;nen - nazister i Mellan&ouml;stern</em>. Tillsammans har de tidigare skrivit <em>Svenska koncentrationsl&auml;ger i Tredje rikets skugga</em>.

<blockquote>

Niclas Sennerteg och Tobias Berglund vill ge oss den stora bilden, ber&auml;tta och klarg&ouml;ra orsakerna bakom finska inb&ouml;rdeskriget, redovisa mekanismerna bakom den olyckliga upptrappningen som ledde till det extremt blodiga och brutala krig som i stort sett kom att utspela sig p&aring; v&aring;r bakg&aring;rd &ndash; de blir som allra b&auml;st n&auml;r de s&ouml;ker sig ner p&aring; mikroniv&aring;, l&auml;ser brev, dagb&ouml;cker, redovisar vittnesm&aring;l fr&aring;n svenskar p&aring; plats, frivilliga, korrespondenter, journalister.

<em>Johan Croneman, Dagens Nyheter</em>

vill r&aring;da bot p&aring; den f&ouml;rbryllande okunskapen om v&aring;rt grannland &hellip; Kriget s&auml;tts ocks&aring; in i en internationell kontext; i en v&auml;rld av s&ouml;nderfallande imperier v&auml;xer tv&aring; r&ouml;relser fram. En nationsbyggande, ett land och dess folk oavsett klass, den andra socialistisk f&ouml;r ett j&auml;mlikt samh&auml;lle oavsett nation &hellip; Stridernas sj&auml;lva f&ouml;rlopp skildras detaljerat och &ouml;gonvittnen till b&aring;de r&ouml;d och vit terror f&aring;r kriget att p&aring; m&aring;nga vis p&aring;minna om nutida inb&ouml;rdeskrig; arm&eacute;er av amat&ouml;rer med hatet till en demoniserad motst&aring;ndare som drivkraft &hellip; Berglund och Sennerteg bem&ouml;dar sig om en opartisk och nyanserad h&aring;llning, &ouml;ser ur s&aring;v&auml;l &auml;ldre som nyare k&auml;llor. De problematiserar den hyllande mytbildning runt de vitas ledare Mannerheim som ensidigt framh&aring;ller den r&ouml;da terrorn men f&ouml;rnekar den vita. Och redovisar det nya - l&auml;nge kontroversiella - ifr&aring;gas&auml;ttandet av den historiesynen. Men den m&auml;nskliga tragedin &ouml;verskuggar till slut allt.

<em>Maria Edstr&ouml;m, Expressen</em>

V&auml;lskrivet, v&auml;ldokumenterat och v&auml;ldisponerat ... Den fr&auml;msta beh&aring;llningen av Tobias Berglunds och Niclas Sennertegs bok &auml;r den detaljerade beskrivningen av hur v&aring;ldet l&aring;ngsamt eskalerar under 1917, f&ouml;r att till slut f&ouml;rgifta hela samh&auml;llet. Sakta men s&auml;kert blir situationen allt mer explosiv och hatisk. Politiska motst&aring;ndare f&ouml;rvandlas till om&auml;nskliga fiender, till djur som ska slaktas. Det p&aring;minner om utvecklingen i Rwanda och Bosnien under senare delen av nittonhundratalet. Tobias Berglunds och Niclas Sennertegs bok blir d&auml;rf&ouml;r en skr&auml;mmande p&aring;minnelse om hur l&auml;tt v&aring;ld f&ouml;der nytt v&aring;ld, och om hur sv&aring;rt v&aring;ldet &auml;r att stoppa n&auml;r det v&auml;l sl&auml;ppts loss.

<em>Mattias Hagberg, G&ouml;teborgs-Posten</em>

Berglund &amp; Sennerteg har skrivit en bok som kronologiskt skildrar hela inb&ouml;rdeskriget och vars syfte &auml;r att 'f&ouml;rklara finska inb&ouml;rdeskrigets orsaker, f&ouml;rlopp och konsekvenser', vilket f&ouml;r mig ocks&aring; &auml;r en ambition som man p&aring; ett utm&auml;rkt s&auml;tt lyckas med.

<em>Bj&ouml;rn Sandmark, Dala-Demokraten</em>

Det &auml;r en grundlig genomg&aring;ng av krigets bakgrund, f&ouml;rlopp och efterspel. H&auml;r skildras ocks&aring; den svenska h&aring;llningen under kriget och de svenska frivilliga som deltog. F&ouml;rfattarna ger en briljant och delvis skakande skildring av &auml;mnet, s&aring;dant det framst&aring;r i dagens forskningsl&auml;ge. De bidrar sj&auml;lva med ny forskning i arkiv och tidens svenska och finska tidningar.

<em>Josef Ryd&eacute;n, J&ouml;nk&ouml;pings-Posten</em>

<span >S&auml;tter in inb&ouml;rdeskriget i sitt sammanhang och ger oss detaljer ... Det &auml;r tre fotografier p&aring; sidan 334 i Berglund och Sennertegs bok om finska inb&ouml;rdeskriget som g&ouml;r allt faktamaterial m&auml;nskligt begripligt.</span>

<em>Dag Sandahl, Nyheterna &Ouml;stra Sm&aring;land</em>

en mycket god &ouml;versikt av det finska inb&ouml;rdeskriget 1918. De placerar p&aring; ett utm&auml;rkt s&auml;tt inb&ouml;rdeskriget i sitt historiska sammanhang med utg&aring;ngspunkt i det f&ouml;rsta v&auml;rldskriget och med bakgrund i den ryska revolutionen ... Boken &auml;r l&auml;ttl&auml;st f&ouml;r en bred historiskt intresserad allm&auml;nhet och bidrar till att levandeg&ouml;ra Finlands historia f&ouml;r en svensk l&auml;sekrets.

<em>BTJ</em>

... f&ouml;r den historiel&ouml;se som vill &auml;ndra p&aring; sin ignorans. Men boken kan ocks&aring; tj&auml;na som en slags framtidsbild av hur det kan bli igen. Ty ute i v&auml;rlden &auml;r det fler som d&ouml;r en v&aring;ldsam d&ouml;d inom sitt lands gr&auml;nser &auml;n som d&ouml;r i konflikter mellan l&auml;nder.

<em>Stig-Bj&ouml;rn Ljunggren, Pite&aring;-Tidningen</em>

F&ouml;r den som vill f&aring; en introduktion till det knappa halv&aring;r d&aring; den nyf&ouml;dda republiken Finland f&ouml;r 100 &aring;r sedan h&ouml;ll p&aring; att slitas i stycken har Tobias Berglund och Niclas Sennerteg skrivit en kunnig och v&auml;lskriven v&auml;gledning.

<em>Lars Ericson Wolke, professor i historia vid F&ouml;rsvarsh&ouml;gskolan,&nbsp;<a href="http://www.clio.se/klubb/artikel/9326">i Clio</a></em>

</blockquote>