Roots : jamaicansk mat & kultur
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Natur & Kultur Allmänlitteratur |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 171 |
Vikt | 686 gr |
Utgiven | 2020-05-15 |
SAB | Qca |
ISBN | 9789127164611 |
”För 20 år sen var jag en färsking i restaurangköket, en kille som precis avslutat kockskolan i London. Det var då min jamaicanska pappa för första gången tog med hela familjen till ön. Väl där hamnade vi inte bland turisternas lyxiga hotellkomplex – pappa visade oss det riktiga Jamaica. Att bo och äta med lokalbefolkningen gjorde att jag på allvar upptäckte mina jamaicanska rötter. Den rökiga doften från brinnande pimentoträ i grillar fullpackade med jerk-kyckling, de kryddiga fiskrätterna nere vid stranden, stoltheten och glädjen i matlagningen – allt detta vill jag förmedla i denna bok. Jamaicansk matkultur är ett resultat av öns spännande historia, och jag har gett mig själv i uppdrag att sprida all den kunskap jag lyckats samlat på mig.”
I Roots lär Kristian Smith utan genvägar ut den jamaicanska matens hemligheter. I boken tillägnas jerk ett helt kapitel, det unika sättet att krydda och grillröka mat, och kapitlen kött, fisk och vego samlar alla de klassiska rätterna som ackee & saltfish, escovitch fish, curry goat, brown stew chicken och veganska ital stew peas – totalt över 50 recept.