Gudarna
Författare | |
---|---|
Förlag | Natur & Kultur Allmänlitteratur |
Genre | Skönlitteratur barn och ungdom |
Format | |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 238 |
Vikt | 140 gr |
Utgiven | 2018-09-10 |
ISBN | 9789127158566 |
En bok som fullkomligt kör över mig.
<strong><em>Stina Nylén, Göteborgs-Posten</em></strong>
En ung, arg, sorgsen, begåvad debut.
<em><strong>Anneli Dufva, SR Kulturnytt</strong></em>
En av de senaste årens skarpaste svenska ungdomsböcker. Med humor och vemod skriver Cullhed byxorna av patriarkatet och dess bundsförvanter.
<em><strong>Patrik Lundberg, Aftonbladet</strong></em>
Gudarna känns rakt igenom som en tryckkokare. Känslorna pendlar mellan djupaste förtvivlan och allsmäktighet.
<strong><em>Bodil Juggas, Arbetarbladet</em></strong>
</blockquote><em>Vi är Bita, Lilly och Jane. Den här boken handlar inte om att någons mamma dör. Den handlar inte om kärlek mellan två ungdomar som har cancer. Den handlar inte om another kille som är kär. Den här boken handlar om oss.
</em>Bita, Lilly och Jane, a.k.a Janne, är sexton år och bor i Tierp. En förort till rymden där gatorna blöder av slask och ingen jävel gör kaos med patriarkatet. De har överlistat anti fitt-systemet, de är gudar nu, starka och utåtagerande, men de är också vilsna. Lilly är ihop med skolans guldgosse. När det kommer fram att han slår henne bestämmer sig Bita och Janne för att göra något. Det räcker inte med att tänka. Snart går det upp för dem att mister man ett problem, står det en tusen åter. De måste hämnas. På Tierp, vuxenvärlden och alla sviniga, curlade killar. Och de ska göra det tillsammans.
<strong>Elin Cullhed </strong>är född 1983 och bor i Uppsala. Hon arbetar som kulturjournalist och lärare på Wiks folkhögskola. <em>Gudarna </em>är hennes romandebut.
<blockquote>Elin Cullhed skildrar de mest sårbara i arbetarklassen i Sveriges periferi. Det är en avklädd och viktig bok om vår samtid och vad vi bjuder våra barn.
<em><strong>Cecilia Irefalk, Arbetaren</strong></em>
Elin Cullhed skildrar de mest sårbara i arbetarklassen i Sveriges periferi. Det är en avklädd och viktig bok om vår samtid och vad vi bjuder våra barn.
<strong>Johan Apel Östlund, Arbetaren</strong>
Du som i ditt liv behöver feministisk reality - läs Gudarna
<em>Lena Kjersén Edman, Västerbottens Kuriren</em>
Cullhed skriver bångstyrigt och friskt, med udda metaforer och en exakt tonträff i de tvära kasten mellan kompislycka och bottenlös förtvivlan. En bok som borde läsas av många. Unga och vuxna, ja, alla med intresse för hur livet kan te sig för en grupp tjejer i en hopplös småstad, som tröttnat på att vara söta och underordnade och spela biroller i någon annans (läs killes) liv.
<strong><em>Oline Stig, Sydsvenskan</em></strong>
En bok som fullkomligt kör över mig./.../ Så träffsäkert, svidande och sorgeväckande. Men det här är inte en bara en rak styrkeuppvisning i feminism; det är dessutom det mest nödvändiga underlaget för feminism jag läst på mycket länge./.../ Boken är rå, naken och brutal. Det löper en blottlagd nerv genom den, en nerv som leder till det starkaste; vänskapen.
<em><strong>Stina Nylén, Göteborgs-Posten</strong></em>
Kulturjournalisten Elin Cullheds romandebut <em>Gudarna </em>är så brutalt ärlig att jag först förskrämt duckar och famlar på nattduksbordet efter ett par ärkekonservativa skygglappar. Här löper känslorna gatlopp samtidigt som vuxenvärlden gång på gång är oförmögen att agera vuxet. /.../ .Orädd, drastisk och sårig skildring av att vara 16 år./.../Gudarna genomsyras av kraft och motstånd mitt i all söndrighet.
<em><strong>Erika Hallhagen, SvD</strong></em>
Skrivet i ett rasande tempo, på ett sprakande, levande språk./.../ ”Gudarna” känns rakt igenom som en tryckkokare./.../ Hon lyckas enastående med att få Jannes hetsiga tonårsröst att höras äkta, känslorna som pendlar mellan djupaste förtvivlan och allsmäktighet.
<strong><em>Bodil Juggas, Arbetarbladet</em></strong>
I centrum står jaget, Jane, som kallas Janne. Hon som bor med sin pappa efter föräldrarnas skilsmässa. Hon som har gråten bultande i bröstet, alldeles bakom sin egen smartness, som är så mycket mer ensam än hon någonsin vill medge. Fäkta, fäkta, skitliv! Elin Cullheds Gudarna är en sorts feministisk bruksanvisning utan regler, en ung, arg, sorgsen, begåvad debut.
<strong><em>Anneli Dufva, SR, Kulturnytt</em></strong>
Skitig, överlastad och rasande på ett sätt som är lika delar underhållande och hjärtskärande. Den är ett uppkäftigt, angeläget svar på teserna om söndercurlade generationer, tonårens utsatthet extra allt, men samtidigt underbart varm, ostyrslig och livskraftig.
<strong><em>Ella Andrén, Dagensbok.</em></strong>
Feminismen finns i handlingen, oavbrutet. I språket, oförsonligt. Jane från Tierp, som kallas Janne, är den sjuttonåriga berättaren - och som den tjejen berättar! <em>Gudarna</em> av Elin Cullhed är boken för dig som inte är språkskraj. Och som i ditt liv behöver reality som <em>Fucking Åmål, Glappet</em>. <em>Tusen gånger starkare</em> och <em>Kalmars jägarinnor</em>!
<strong><em>Lena Kjersen Edman</em></strong>
Gudarna är kulturjournalisten Elin Cullheds mycket välskrivna debutbok./.../ Cullhed rör sig i samma verklighet som såväl Alakoski som Bakhtiari och Fucking Åmål, och på många sätt även de tidigare arbetarförfattarna (särskilt Moa Martinsons sårbara men råstarka Mia i Mor gifter sig-trilogin har många likheter med Cullheds huvudperson Janne). /.../ Boken är bitvis oerhört rolig, bitvis så surrealistisk som bara verkligheten kan vara och bitvis nästan outhärdligt sorglig. Naturligtvis är den också ett fantastiskt diskussionsunderlag./.../ Mycket läsvärd för både tonåringar och vuxna.
<em><strong>Karin Alvehus, BTJ</strong></em>
Vuxenblivande om att vara tjej och navigera genom tonårstidens minfält
<em><strong>Situation Stockholm</strong></em>
Elin Cullheds debutroman är en driven, arg och ledsen kampbok.
<em><strong>Eva Wahlström, Oskarshamns-tidningen</strong></em>
En rolig och mörk debut av kulturjournalisten Elin Cullhed.
<strong>Ida Therén, ETC</strong>
En av de senaste årens skarpaste svenska ungdomsböcker. Med humor och vemod skriver Cullhed byxorna av patriarkatet och dess bundsförvanter.
<em>Patrik Lundberg, Aftonbladet</em>
</blockquote>