Chiligaraget : från frö till hotsauce

Chiligaraget : från frö till hotsauce
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreTrädgård
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Antal sidor140
Vikt0
Utgiven2018-03-07
SABQe
ISBN 9789127156340

I boken&nbsp;<em>Chiligaraget</em>&nbsp;beskriver Mark Wilcox hur det &auml;r m&ouml;jligt att odla chili i k&ouml;ksf&ouml;nstret, p&aring; balkongen eller i v&auml;xthuset. Alla sorter fr&aring;n sn&auml;llt fruktiga till galet superheta. I boken ges svar p&aring; alla fr&aring;gor som kan dyka upp hos nyb&ouml;rjaren och den som vill odla chili f&ouml;r husbehov: Vilka sorter ska man satsa p&aring;, hur sk&ouml;ter man dem b&auml;st, hur tar man fr&ouml;n fr&aring;n egna plantor och hur &ouml;vervintrar man dem?

Med hj&auml;lp av bepr&ouml;vande konserveringtekniker tas sk&ouml;rden om hand; torkning, r&ouml;kning, syrning och inl&auml;ggning skapar l&aring;ng h&aring;llbarhet och ger fantastiska smaker. Ett tjugotal verkligt anv&auml;ndbara sorter som Jalape&ntilde;o, Scotch Bonnet, och Hungarian Hot Wax presenteras n&auml;rmare med allt ifr&aring;n specifika odlingstips till hur man b&auml;st anv&auml;nder dem i matlagning.

&nbsp;

&raquo;Kort tid efter att jag b&ouml;rjat odla egen chili ins&aring;g jag att jag var fast i ett h&ouml;gst angen&auml;mt beroende. Att ta egna fr&ouml;n, plantera och sk&ouml;ta om, sk&ouml;rda och sedan f&ouml;r&auml;dla frukten till olika s&aring;ser och inl&auml;ggningar &auml;r otroligt givande.&laquo;

<strong>Mark Wilcox</strong>&nbsp;b&ouml;rjade under sin uppv&auml;xt p&aring; den kanadensiska landsbygden intressera sig f&ouml;r odling och matlagning. Den f&ouml;rsta chilifrukt han smakade gjorde minst sagt starkt intryck och Mark driver nu sedan ett par &aring;r Chiligaraget, en chiliodling med butik, i sk&aring;nska Br&auml;cke.

&nbsp;

<blockquote>

N&auml;r Mark Wilcox som ton&aring;ring bet i en f&auml;rsk chilifrukt av misstag inleddes en livsl&aring;ng romans. Nu har hans hobby lett till ett chiliimperium i Br&auml;cke och en nyutgiven kokbok.

Oscar Kangro, Helsingborgs Dagblad

</blockquote>