Orden som formade Sverige

Orden som formade Sverige
Författare
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Antal sidor343
Vikt0
Utgiven2018-08-18
SABMc
ISBN 9789127156326
<blockquote>

Elisabeth &Aring;sbrink g&ouml;r en lysande uppt&auml;cktsf&auml;rd genom svensk id&eacute;historia.

Dagens Nyheter

Det &auml;r v&auml;lskrivet, ofta roligt och utmanar l&auml;saren att s&auml;ga emot och fundera p&aring; egna b&auml;ttre exempel.

Aftonbladet

</blockquote>

Det brukar ju heta att &rdquo;land ska med lag byggas&rdquo;. Men kanske kan man lika g&auml;rna tala om att land ska med ord byggas? Det &auml;r genom citat, traditioner, modeord och s&aring;ngtitlar som vi g&ouml;r oss en bild av v&aring;rt sammanhang, v&aring;rt arv, v&aring;r nation. Men tider f&ouml;r&auml;ndras, spr&aring;k f&ouml;r&auml;ndras, nya ord kommer till, andra g&aring;r f&ouml;rlorade.&nbsp;

I denna bok g&ouml;r Elisabeth &Aring;sbrink en forskningsresa genom svensk historia och tales&auml;tt, fr&aring;n den (kungliga) svenska avundsjukan till #metoo, f&ouml;r att ta reda p&aring; hur orden format svenska v&auml;rderingar och hur vi kl&auml;r dessa v&auml;rderingar i ord.&nbsp;

Det finns inte mycket som &auml;r sj&auml;lvskrivet med de ord som vi uppfattar som grundstenarna i v&aring;rt nationsbygge. D&auml;remot g&aring;r det att p&aring; lite ov&auml;ntade st&auml;llen hitta n&aring;got som &auml;r typiskt svenskt, det vill s&auml;ga en relativt tidig uppm&auml;rksamhet p&aring; kvinnors och barns r&auml;ttigheter i <em>Det g&aring;r&nbsp;</em><em>an</em> och <em>Barnets &aring;rhundrade</em>.&nbsp;

Men hur svenskt &auml;r egentligen ishockey? Och f&aring;r man egentligen s&auml;ga vad som helst &rdquo;i det h&auml;r landet&rdquo;?

Orden som formade Sverige&nbsp; &auml;r en personlig, rolig och bitvis provocerande l&auml;sning av svenskheten, en n&ouml;dv&auml;ndig komplicering av ett nationalitetsbegrepp som p&aring; sina h&aring;ll&nbsp;blivit v&auml;l enkelt.&nbsp;

&nbsp;

<blockquote>

Elisabeth &Aring;sbrink g&ouml;r en lysande uppt&auml;cktsf&auml;rd genom svensk id&eacute;historia.

Dagens Nyheter

Det &auml;r v&auml;lskrivet, ofta roligt och utmanar l&auml;saren att s&auml;ga emot och fundera p&aring; egna b&auml;ttre exempel.

Aftonbladet

Jag hoppas att '<em>Orden som formade Sverige'</em>&nbsp;blir vida l&auml;st.

Sm&aring;landsposten

&Aring;sbrinks bok &auml;r av ett eget slag. Den handlar mer om svenskarna &auml;n om Sverige. Mer om v&auml;rderingar, mer om spr&aring;k och tankev&auml;rldar &auml;n om &aring;rtal och regent- och regeringsl&auml;ngder. Den &auml;r fri i tanken, hoppar i tiden n&auml;r den st&ouml;ter p&aring; paralleller, befruktar de stora linjerna med anakronismer och sidosp&aring;r, och som l&auml;robok f&ouml;r oss som f&ouml;r ofta tittade ut genom klassf&ouml;nstret under historielektionerna &auml;r den oslagbar.

V&auml;sterbottenskuriren

Kapitlet om vad svenskarna visste eller inte k&auml;nde till om F&ouml;rintelsen &auml;r en av de elegantare avr&auml;ttningarna av Jan Guillou som skrivits, det aprop&aring; hans p&aring;st&aring;ende fr&aring;n h&auml;rom&aring;ret om att svensken intet visste om folkmorden f&ouml;re 1945.

Expressen

&Aring;sbrink skriver med sedvanlig klarhet, ibland med vasst patos och alltid med nyfikenhet. Uppfordrande och stimulerande om svenska ord.

G&ouml;teborgsposten

H&auml;r finns en l&aring;ng rad alldeles underbara texter. Kloka och vackert skrivna.

Sydsvenska dagbladet

Hon skriver elegant, humoristiskt, ibland med en ironisk ton, och bakom ligger en imponerande k&auml;llforskning./.../&nbsp;Jag hoppas att '<em>Orden som formade Sverige'</em> blir vida l&auml;st.

Bor&aring;s Tidning

L&auml;sv&auml;rt och t&auml;nkv&auml;rt.

BTJ

</blockquote>