In som ett lamm, ut som en tigrinna

In som ett lamm, ut som en tigrinna
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor251
Vikt409 gr
Utgiven2012-09-26
SABHc
ISBN 9789127132436
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

In som ett lamm, ut som en tigrinna är en roman bestående av minnesbilder, brottstycken, samtal och dramatiserade dialoger, inspirerade av timmar av bandade intervjuer med kultursfärens beslutsfattare. Det är den undanglidande makten i arbetet för jämställdhet som skildras, både på det personliga planet och i samhället.  


Vanja Hermele (f. 1978) är genusvetare och journalist. Hon har undersökt jämställdheten inom kultursektorn i tre uppmärksammade rapporter: Hur svårt kan det vara? Filmbranschen, jämställdheten och demokratin (2004), I väntan på vadå? Teaterförbundets guide till jämställdhet (2007) och Konsten så funkar det (inte) (2009). Under flera år har hon medverkat i tidskriften Bang, både som chefredaktör och som skribent.


In som ett lamm, ut som en tigrinna är hennes debut som skönlitterär författare.


 



 


Ett värdefullt material om varför svenska teaterchefer tycker att jämlikhet är en så svår uppgift, anrikat under hundratals intervjutimmar, förvandlat till en roman. Alla röster anonymiserade, bara replikerna kvar som avslöjande gränsmarkeringar för fantasin i ett patriarkalt landskap. Ett storartat experiment.
Ulrika Milles, DN


Jag älskar In som ett lamm, ut som en tigrinna. Inte som roman. Men som text. Jag älskar den lätta och filmiska prosan. Och framför allt älskar jag den för påminnelsen om att det finns mycket kvar att göra till dess att kvinnor känner sig trygga i samhället.
Annika Koldenius, Borås tidning


Jag sluter genusvetaren Vanja Hermele till mitt bröst. Hon är mönsterfinnare i studiet av jämställdhet inom kulturen. Hon syr på ett lapptäcke där scenkonstens främsta företrädare bidrar med var sin del av den varierande genusblindheten. Och nu kommer hon med sin första roman, som snarare är en debattbok där de intervjuades namn har ersatts med kön och yrke ... Hon presenterar exempel. Vi får tänka själva.
Gunilla Brodrej, Expressen


Vanja Hermeles öppna blick och ärliga redovisande av allt det intrasslade tänkande som stänger dörren för förändring är avslöjande. Hon blottlägger genom att visa alla vindlingarna, hur en omedveten vit manlighet lever och frodas under de medvetna formuleringarna om vikten av rättvisa Jag älskar tipset hon får från en mer luttrad feminist: Ni måste skaffa er ett skydd. En rustning som gör att ni kan skjuta och gråta samtidigt. Det gör ont att se och förstå omfattningen av ett förtryck som riktar sig mot den grupp som man själv tillhör. Det är skönare att låta bli och låtsas som att det inte finns.
Jenny Aschenbrenner, Aftonbladet


Jag tror inte det är sant, tappar hakan och förfasas. Vanja Hermele har tidigare skrivit tre rapporter om jämställdheten i kulturvärlden. Här är det som blev över. Korta nedslag som berättar så mycket mer om människors sanna åsikter, än välpolerade och inövade fraser om allas lika värde. Boken är bensin på genusbrasan, kamplust för trötta kvinnor. För man kan inte annat än bli heligt förbannad, när en teaterchef i en intervju med Vanja Hermele rakt ut säger att: De stora existentiella frågorna fortfarande hör till den manliga sfären.
Tara


Det är på samma gång skräckinjagande och grymt rolig läsning. För visst skrattar man när Vanja Hermele drar ner brallorna på makten, detta ansiktslösa patriarkat som gör bort sig på löpande band. ... Samtidigt kommer sorgen: det här är ju på riktigt. De här cheferna jobbar ju i verkligheten, ofta med statligt finansierade chefslöner. Den här boken är både rolig och viktig och välskriven.
Marie Pettersson, Helsingborgs Dagblad 


"Ett viktigt tidsdokument som förhoppningsvis når en bred publik."
Gabriella Nilsson, Folkbladet


Journalisten och genusvetaren Vanja Heremeles bok In som ett lamm, ut som en tigrinna handlar om jämställdhet inom kultursektorn, främst teatern och dansen. Mönstret liknar Caitlin Morans How to be a woman och Maria Svelands Bitterfittan Episoderna är korta och återgivna med en lågmäld, torr humor Vanja Hermele har skrivit en bok som man får ett leende på läpparna av att läsa, trots att den verklighet hon beskriver är minst sagt deprimerande.
Anna Remmerts, Fria Tidningen


jag får många tillfällen att nicka igenkännande, le, gapskratta, morra och känna blodsmak Jag har roligt mest hela tiden, mitt i eländet, för Vanja Hermele släpper in mig i sin forskarvärld och låter mig göra halva jobbet: Det är jag som drar slutsatserna, gör utropstecken i marginalen, ser likheterna, försjunker i egna minnen och blir förbannad In som ett lamm, ut som en tigrinna ska jag ge till mina döttrar! Ju fler tigrinnor desto bättre.
Elisabeth Sigurdson, SalongK.se