Fångad av arbete : om arbetsnarkomani och behovet av balans

Fångad av arbete : om arbetsnarkomani och behovet av balans
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur
GenrePsykologi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor134
Vikt182 gr
Utgiven2006-07-31
SABDoka
ISBN 9789127114203
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Den här boken handlar inte speciellt om ledare och chefer eller om människor med en viss utbildning. Den handlar om människors personlighet. Människor med denna personlighet kan vara hårfrisörskor, snickare, koncernchefer, sjuksköterskor, lärare eller socialarbetare. Gemensamt för dem alla är att de har en personlighet som gör dem utsatta för risken att bli utbrända. Upplevelsen av att tappa kontrollen har ingenting med utbildning eller samhällsställning att göra. Utbrändhet drabbar människor med alla sorters yrken. Men: det finns hopp. Det går att ändra på en situation även om den ser dyster ut. Nyckeln till förändring är självinsikt.

För att må bra måste människan finna balans mellan arbete, familj och egna behov. Vid långvarig obalans mellan de olika sfärerna i våra liv riskerar vi att drabbas av stress, kronisk trötthet, panikångest, depression och till slut utbrändhet. Hur behovet av balans i livet skiftar kan vi följa genom en familjs livscykel. Var vi befinner oss i familjelivscykeln (om vi nyss flyttat hemifrån, är nyblivna föräldrar, har tonåriga barn eller närmar oss pensionsåldern) påverkar balansen mellan de olika sfärerna: arbete, familj och själv. Kvinnors och mäns situation skiljer sig också åt.

Den som under lång tid låter arbetet fylla större selen av sitt livsutrymme och underlåter att vara lyhörd mot sig själv och sin familj riskerar att förändras som person. Han eller hon kan drabbas av sjukdom och förvandlas till en arbetsberoende person bli arbetsnarkoman.

Som vid alla andra typer av beroende gäller det för den drabbade att komma till insikt om konsekvenserna av sitt leverne. När vi når verklig självinsikt utvecklar vi också en sund självkänsla och ödmjukhet.

Boken avslutas med handgripliga tips till den som vill förändra sitt liv och sitt beteende, både på arbetsplatsen, inom familjen och inom sig själv. En väg till självinsikt, och därmed förändring, är att tänka framåt. Vi måste själva tänka över vad det är vi vill göra mer av, vad vi vill sluta med eller göra mindre av och sedan göra upp en handlingsplan för att genomföra det. Vi måste ta ställning till hur vi kan strukturera vårt arbete för att nå målen .. hur vi kan bryta det destruktiva mönstret.