Medicinska omsorgsboken : Om utvecklingsstörning och andra funktionshinder

Medicinska omsorgsboken : Om utvecklingsstörning och andra funktionshinder
Författare
Förlag Natur & Kultur
GenreMedicin
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor336
Vikt0
Utgiven1997-01-15
ISBN 9789127056893
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Den fjärde, reviderade utgåvan av Medicinska omsorgsboken har utvidgats för att täcka in även andra funktionshinder än utvecklingsstörning. Det är en följd av den nya handikapplagen, LSS, som ger alla personer med svåra funktionshinder samma rättigheter som de med utvecklingsstörning hade tidigare genom omsorgslagen. Därtill kommer rätten till en personlig assistent. Boken har fått ett särskilt kapitel om lagar och myndigheter, eftersom den enskildes rättigheter är inskrivna i flertalet lagar med ett delvis komplicerat samband.

Boken har fått ett nytt första kapitel som handlar om samhällets insatser för funktionshindrade ur ett historiskt perspektiv, begreppsdefinition av sjukdom, funktionshinder och handikapp och om antalet funktionshindrade barn och vuxna i vårt samhälle. Alla kapitel har reviderats ingående och kapitlet om psykiatriska tillstånd och komplikationer hos barn och ungdom, liksom det om tandvård, har fått nya författare.

Medicinska omsorgsboken är den enda i sitt slag. Den har fått ökad aktualitet med anledning av att kommunerna numera har huvudansvaret för insatserna för funktionshindrade enligt den nya handikapplagen, LSS. Därtill kommer psykiatrireformen och de psykiskt handikappades rättigheter enligt handikapplagen. Sammanlagt betyder detta ett stort behov av fortbildning där boken har sin givna plats.

Målgrupper: Vårdpersonal, socialarbetare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, allmänläkare, psykologer, lärare i förskola, grund- och gymnasieskola m fl. För föräldrar till funktionshindrade barn ger boken ovärderliga och fördjupade kunskaper.


Om författarna
  • F medicinalrådet och professor h c Karl Grunewald (ansvarar för boken, ger en översikt över antalet funktionshindrade, orsakerna till utvecklingsstörning och de lagar som styr den enskildes rättigheter)
  • Docent Iréne Sjögren (hjärnans utveckling och de olika skador som kan uppstå under denna tid)
  • Professorerna Jan Lindsten och Magnus Nordenskjöld (ärftlighetens betydelse)
  • F professor Rolf Zetterström (de olika kliniska syndromen och sjukdomarna som är förenade med funktionshinder)
  • Docent Jan Heijbel (barn och vuxna med rörelsehinder)
  • Docent Orvar Eeg-Olofsson (epilepsi)
  • Docent Eva Lindstedt (synhandikapp)
  • F överläkaren Bo Ingberg (hörsel- och talhandikapp)
  • Överläkare Jan Andersson (tandvården hos funktionshindrade)
  • Överläkarna Rolf Göstason och Mats Ageberg (psykiatriska tillstånd och komplikationer hos vuxna och hos barn och ungdom).