Nordiska nationalrätter : en inspirerande resa i de nordiska ländernas kulinariska historia
Författare | |
---|---|
Förlag | Isaberg förlag |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | |
Antal sidor | 496 |
Vikt | 2700 gr |
Utgiven | 2005-12-01 |
SAB | Qcabd-b |
ISBN | 9788278880630 |
Nordens länder är så lika varandra, men ändå så olika. Ser man sedan till vad som serveras vid borden bekräftas tesen: påfallande likheter, men ack, vilka skillnader.
Den här boken är resultatet av de intryck och upplevelser som Arne Brimi, Aase Strømstad och Eirik Myhr har samlat under sina resor, kors och tvärs i Norden, för att leta traditioner och smakupplevelser under grytlocken i regionens olika kök. Resultatet har blivit en enastående skattkista med flera hundra recept från Nordens alla hörn.
Många av recepten är framtagna med hjälp av framstående kockar som lagt sin själ i att visa hur deras landsändes kulinariska fröjder kan utvecklas av professionella händer. Mängder av traditionella recept har samlats in för att presentera vad lokalbefolkningen sätter fram på borden - till fest och till vardags.
Såväl de beskrivande texterna som många av recepten ledsagas av vackra fotografier. Bokens huvudfotograf, Bengt Wilson, är Norges ledande matfotograf. Han har här haft ett nära samarbete med Arne Brimi, de lokala kockarna samt norska matdesigners.
Målet med boken är att förmedla något av det säregna i de olika mattradtionerna vi har runt om i Norden, trots små ressurser, karg natur och liten mångfald. I dag är vi stolta över våra suveräna råvaror, som också har anammats av bland annat japanska matälskare.
Kort och gott hoppas vi att ?Nordiska Nationalrätter? ger inspiration och glädje.