Rapparen Yasin har varit förtegen om sitt liv. Men i boken Nation av poeter skildrar journalisten Mohamed Yussuf gangsterrapparnas turbulenta historia – med Yasin i huvudrollen. Frågorna om Einár fick han dock aldrig svar på.
På nyårsnatten 2021 greps den unge artisten Yasin, misstänkt för inblandning i ett kidnappningsförsök på rapparen Einár. Han dömdes till tio månaders fängelse – och det var då som kulturjournalisten Mohamed Yussuf först fick kontakt med ett av den svenska gangsterrappens största namn.
– Vi har träffats kontinuerligt från början av 2022, så fort han kom ut, säger Mohamed Yussuf – som har mött rapparen när denne levt småbarnsliv i Bryssel och Berlin.
Han skildrar hur det gick till när Yasin gick från att vara “ortens hjälte” till att bli en av Sveriges mest strömmade artister.
Inte rentvå
Det är också på sätt och vis gangsterrappens uppgång och fall som Mohamed Yussuf tecknar. Kreativa unga i Rinkeby började skriva rim och lägga ut sin musik digitalt, frikopplade från den etablerade musikvärlden.
– Det är mer high chaparall, och all den här kriminaliteten som har kopplats till genren är en del av det, säger Yussuf.
Han ser sin bok som en inverterad version av Diamant Salihus “Tills alla dör”. I den eskalerande Rinkebykonflikten fokuserar han på ungdomarnas hela liv. Han drar paralleller till poesins betydelse i Somalia, ett kulturarv som Yasin, Jaffar och Dree Low växte upp med – precis som han själv.
Men är han orolig för att okritiskt föra fram deras version?
– Jag gör inte det här för att rentvå Yasin eller smutsa ner hans namn. Jag vill att folk ska förstå genren, Yasin, rapparna, samhället och förorten, på ett djupare plan än där vi var i går.
Småbarnspappa
Efter mordet på Einár fick samhället beröringsskräck inför musiken. Yasin har aldrig svarat på Mohamed Yussufs frågor om dådet men säger sig vilja lämna sina synder bakom sig.
Kritiker hävdar dock att han fortfarande slår mynt av gangsterromantiken och förra året blev hans planerade comeback på Tele2 arena stoppad av polisen. Mohamed Yussuf beskriver gangsterrapparnas dilemma.
– De blir artister när de är väldigt unga, och hamnar snett när de är väldigt unga. Sedan ligger det kvar och blir en del av deras liv och artisteri.
Mohamed Yussuf hävdar att Yasin inte har några incitament att begå brott längre. Han vill framåt i karriären, och är i sommar bokad för tre – hårt kritiserade – spelningar i Umeå, Borlänge och Kristianstad. Samtidigt förväntar sig fansen en tuff stil.
– Imagen skiljer sig nästan alltid från den verkliga människan, även för gangsterrappare. Så vad är artisteri och vad är på riktigt ? Den gränsen är så tunn att det kan vara svårt att veta.
Text: Elin Swedenmark/TT
Fakta: Mohamed Yussuf
Född: 1988 i Kairo. Kom till Sverige vid två års ålder och växte upp i Falkenberg.
Familj: Mamma, pappa, fyra systrar.
Karriär: Har frilansat som kulturjournalist på bland annat Filter och Dagens Nyheter. Debuterar med Nation av poeter.
Läser helst: “Man läser så jävla mycket i jobbet så ibland pallar man inte mer. Men om jag fick välja läser jag hellre en roman. Jag läser mycket poesi också”.
Senast lästa: Som inte har med jobbet att göra? ”Yellowface”.
Fakta: Mohamed Yussuf om…
… den somaliska poesitraditionen han lyfter:
“Det är jättetydligt inom det somaliska. Det finns ett väldigt skämtsamt sätt att prata på, som är retfullt, ett skapande som bottnar i den somaliska poesitraditionen som genomsyrar allt. Jag har växt upp med det, alla har kassettband hemma med talad poesi eller inspelade band med någon på en scen.”
… huruvida Yasin lämnat kriminaliteten.
” Han har sagt många olika gånger ‘nu har jag lämnat’. Sedan hände det här med Einár. Men när kidnappningen blev offentlig hade det hänt ett år tidigare. Det händer så mycket på så kort tid för dem och det är så hektiskt. Nu säger han ‘nej jag har vidtagit de här åtgärderna och bor inte ens i Sverige längre’. Så hur ska man benämna en sådan som Yasin, är han exkriminell, eller är han en laglydig medborgare som har betalat skatt i tre år och lämnat synderna bakom sig?”