Spotify lanserar ljudböcker på riktigt i Tyskland – och tre länder till

Snart finns ett stort utbud av ljudböcker på tyska i Spotifys app. Titlarna på bilden är dock inte tyska. Pressbild.

Spotify lanserade idag officiellt sin ljudbokssatsning på den tyska marknaden samt Österrike, Schweiz och Liechtenstein. Premium-prenumeranter ska få lyssna på 12 timmar ljudbok per månad. Konkurrenten Bookbeat hoppas att Spotify ska bidra till att växa den tyska ljudboksmarknaden.

“Vi höjer volymen där människor redan lyssnar, och levererar ännu fler fantastiska berättelser till dem med det här nya katalogutbudet och lyssnarupplevelsen. På de marknader där vi redan har lanserat har vi redan påskyndat tillväxten för ljudboksverksamheten – och det är precis vad vi är fast beslutna att göra här i Tyskland och i hela Österrike, Schweiz och Liechtenstein,” säger David Kaefer, VP för ljudboksverksamheten på Spotify i ett pressmeddelande.

Redan igår rapporterade bland annat tyska Der Spiegel om att Spotify är på väg att lansera ljudböcker till sina betalande kunder i Tyskland. Sedan tidigare finns motsvarande tjänst i Storbritannien, Frankrike och Benelux-länderna utöver USA, Kanada, Australien och Nya Zealand. Det är ingen hemlighet att Sverige och Norden står på tur för Spotify.

Boktugg Medium - välj din egen prenumerationsavgift från 200 kr per år!
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att prenumerera.


350 000 titlar på tyska, franska och italienska

Idag kom så det officiella pressmeddelandet från Spotify där man meddelar att “Idag lanserar vi ett förbättrat ljudbokserbjudande i Tyskland, Österrike, Schweiz och Liechtenstein. Berättigade Premium-lyssnare i dessa länder får tillgång till 350 000 ljudböcker, inklusive titlar på tyska, franska och italienska.”

Spotify beskriver att de tidigt såg att tyska lyssnare tog till sig både poddar och ljudböcker, det var en anledning till att Spotify satsade mer på poddar globalt.

“Det finns redan ett starkt intresse för ljudböcker i de tyskspråkiga marknaderna. Med miljontals människor som redan lyssnar på ljudböcker på Spotify i Tyskland är vi glada över att nu kunna förbättra upplevelsen för Premium-användare med Spotify Individual och Duo eller Family Plan Managers”, skriver Spotify.

Prenumeranter får tillgång till 12 timmars ljudbokslyssning per månad, och kan köpa ytterligare 10-timmarspaket vid behov, från 9,99 euro. Lyssnare utan Premium-prenumeration kan köpa tillgång till enskilda ljudbokstitlar à la carte.

I sammanhanget är det värt att notera att det redan finns ett stort utbud av tyska (och engelska) ljudböcker på Spotify. Men eftersom det saknats specifikt stöd för ljudböcker i appen så ligger de som album, uppdelade i korta ljudspår på några minuter för att maximera ersättningen. Användarupplevelsen är alltså långtifrån optimal, men många är nöjda med den. I forum skriver nu en del tyska användare att de tolkar det som att Spotify vill börja ta betalt för ljudböcker som tidigare varit gratis.

Men med en officiell lansering och en bättre användarupplevelse kommer utbudet av ljudböcker samtidigt att förbättras. De stora förlagen rapporteras vara med från start, precis som vid lanseringen i USA.

Vad innebär detta för de svenska konkurrenterna? Bookbeat är den av dem som är störst på den tyska marknaden.

– Vi tycker att relanseringen av Spotify på den tyska marknaden faktiskt är lite spännande. I ett decennium har de erbjudit ljudböcker som lajvar musik och därmed hackats upp i korta delar på den tyska marknaden. Nu kommer de äntligen ta formatet på allvar. Vår förhoppning är att de som den stormarknad för ljud de är kan hjälpa till att driva på hela marknadens tillväxt tillsammans med oss på BookBeat och Audible som blir deras huvudkonkurrenter i de tysktalande länderna, säger Niclas Sandin och tillägger:

– Det som sker i Tyskland kommer samtidigt ge en föraning om dynamiken vi kan vänta oss när Spotify någon gång i framtiden lanserar i Norden.

Det är ingen hemlighet att Sverige och ytterligare nordiska länder ligger på Spotifys kommande expansionslista. De har redan kommit långt i rekryteringen av nyckelpersoner i Sverige.

1 miljon euro till ljudboksproduktion

För några dagar sedan meddelade Spotify att de kommer att investera 1 miljon euro (ca 11 Mkr) på att producera fler ljudböcker på franska och nederländska. Utbudet är begränsat i dessa länder då endast 20 000 av 750 000 fysiska titlar finns som ljudbok i Frankrike. Motsvarande siffra för Nederländerna är 15 000 av 209 000, enligt Spotify.

Spotify skriver i pressmeddelandet att de tror på kraften i mänsklig uppläsning och kommer att fortsätta arbeta med partners och berättarcommunityn för att göra dessa titlar tillgängliga för fans på franska och nederländska. Men de kommer också att erbjuda digital röstuppläsning som en del av denna satsning, för att göra produktionen av ljudböcker mer kostnadseffektiv för de partners som behöver en lägre tröskel för att komma igång. För lyssnarna kommer AI-upplästa titlar att vara tydligt markerade i beskrivningen med texten: ”denna ljudbok är uppläst av en digital röst.”

Aktuella erbjudanden
Aktuella erbjudanden hos Adlibris
Kampanjpriser hos Bookhero
Heta erbjudanden hos Bokus

När du handlar böcker via länkarna ovan stöttar du Boktugg med en liten kick-back. Tack.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Hektors nya deckare tar läsaren tillbaka till kalla krigets hemligheter

I en tid då Sveriges beredskap och geopolitiska hot återigen står i fokus, är författaren Josefine Hektor aktuell med en ny deckare. Skyddsrummet är en psykologiskt laddad berättelse som rör sig mellan sommaren 1986 och samtiden – och som speglar en verklighet där det förflutna känns obehagligt nära.