Idag, på internationella modersmålsdagen lanserar Svenska PEN, tillsammans med flera andra nordiska organisationer, Nordiskt nätverk för flerspråkighet med syftet att synliggöra och främja språklig mångfald i Norden.
I Sverige talas ungefär 200 språk och i språklagen fastslås till exempel allas rätt att använda och utveckla sitt modersmål och de nationella minoritetsspråken. På senare tid har dock modersmålsundervisning och rätten till tolk börjat ifrågasättas, och både har och ska utredas. I de övriga nordiska länderna är skyddet för språkliga rättigheter svagare, något svenska politiker nu hänvisar till som goda exempel. Behovet att hålla sig uppdaterad kring utvecklingen är tydlig.
Lanseras på modersmålsdagen
Idag, på internationella modersmålsdagen lanserar Svenska PEN, tillsammans med andra nordiska PEN-center och språkverksamheter, Nordiskt nätverk för flerspråkighet som kommer att följa utvecklingen i de nordiska länderna. Syftet för nätverket är att främja språklig mångfald och att bevara och stärka de språk som finns i Norden idag och i framtiden.
– Debatten kring flerspråkighet i Norden är oroande. Sverige har fortfarande ett bra skydd för språkliga rättigheter men vi ser tendenser i fel riktning och behöver därför bevaka utvecklingen noga. Språk är, och kommer att vara, en brännande fråga framåt och därför är ett nordiskt samarbete angeläget, säger Karin Hansson, ledamot i Svenska PEN:s språkkommitté och styrelse.
Hotade språkliga rättigheter
Språkliga rättigheter har spelat en allt viktigare roll i PEN:s internationella nätverk de senaste åren. Under 2024 syntes det bland annat i ett nummer, och efterföljande antologi, av Svenska PEN:s tidskrift PEN/Opp med texter och dikter skrivna av representanter för en handfull av ryska urfolk. Ett annat exempel är ett uttalande om samiska språk som lades fram i samband med förra årets internationella PEN-kongress.
– I en internationell kontext har vi under en längre tid kunnat följa hur språkliga rättigheter hotas som ett led i en repressiv utveckling. Språklig mångfald är ett världsarv som måste skyddas och i det arbetet är de internationella nätverken en viktig del. Det nordiska nätverket ger oss goda möjligheter att tillsammans värna den mångfald av språk som finns i våra länder idag, säger Hanna Nordell, verksamhetschef på Svenska PEN.
Medlemmar i det nybildade Nordiskt nätverk för flerspråkighet
Svenska PEN
Suomen PEN / Finlands PEN
Dansk PEN
Norsk PEN
Översättarcentrum
Bágo – samisk skribent- författar- och översättarförening
Baltic Center for Writers and Translators