En affär som ingen såg komma eller förväntad och logisk? Bokusgruppen meddelar att de köper BTJ Sverige AB och därmed får en ny väg in till skolor och bibliotek.
– Vi är väldigt glada att välkomna BTJ in i Bokusgruppen och därmed ytterligare stärka oss gentemot bibliotek, skolor och företag. BTJ är ett bolag med högt anseende och lång erfarenhet inom bokbranschen. Med kompletterande styrkor ser vi stor potential i att fortsätta utveckla den fina verksamhet de byggt upp under många år. Med detta förvärv har vi ännu bättre förutsättningar att förverkliga vår vision om att sprida läsglädje och kunskap brett i hela samhället, säger Maria Edsman, VD på Bokusgruppen, i ett pressmeddelande.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Bokus AB, som ingår i Bokusgruppen, har tecknat avtal om att förvärva 100% av aktierna i BTJ Sverige AB.
BTJ är specialicerade på digitala informationstjänster, media och bokförsäljning inom kunskapssektorn.
I över 80 år har BTJ vänt sig med sina tjänster mot Sveriges bibliotek. Idag är verksamheten utökad även mot skolor och företag som viktiga kundsegment.
BTJ har sitt säte i Lund och omsatte ca 100 Mkr med en EBITA-marginal på 11,4 procent under 2023. Detta efter att bolaget gått igenom en förändringsresa från den tid då bolaget var dominerande när det gällde bokförsäljning till biblioteken – en position som tagits över av Adlibris på senare år.
Bokusgruppens menar att förvärvet stärker deras existerande B2B-affär och förväntas ha en positiv påverkan på vinst per aktie 2025.
“Bokusgruppen och BTJ har kompletterande erbjudanden vilket ger goda förutsättningar för långsiktig tillväxt, ökade marknadsandelar och förstärkt lönsamhet. BTJ:s informationstjänster kommer även möjliggöra en förstärkning av Bokus och Akademibokhandelns onlineerbjudande genom värdeadderande produktinformation”, skriver Bokusgruppen och fortsätter:
“Att regeringen aviserat ökade satsningar på läsning och böcker i skolan med bl.a. fokus på välsorterade bemannade skolbibliotek samt ökad möjlighet för skolor att köpa in litteratur gör att detta förvärv ligger helt rätt i tiden och borgar för en stärkt B2B-affär.”
– Det känns väldigt bra att vi får en ny stabil och långsiktig ägare med stor erfarenhet från vår bransch. En ägare med samma vision som oss om att sprida läsglädje och kunskap till så många som möjligt. Jag ser fram emot att utveckla vår verksamhet vidare som en del av Bokusgruppen, säger Anette Grönroos, VD på BTJ i samma pressmeddelande.
Köpeskillingen uppgår till 70 Mkr med en möjlig tilläggsköpeskilling upp till 22 Mkr på kontant och skuldfri basis. Förvärvet finansieras inom befintlig finansieringslösning. Tillträde sker omedelbart.
Boktuggs analys:
BTJ Sverige har de senaste åren försökt sig på en rad satsningar med varierad framgång i jakt på att hitta nya områden att öka, och i viss mån behålla, sin omsättning. Ett missylckat exempel var en förmedlingstjänst för författare riktad mot biblioteken – i konkurrens med Författarcentrum som redan fyller den rollen.
Däremot sitter BTJ på något som sannolikt har stort värde för Bokus – nämligen Sveriges i särklass största arkiv av bokrecensioner som kvalitetssäkrats redaktionellt till skillnad från de kundbetyg som både Bokus och Adlibris aggregerar. Idag säljs tillgången till dessa recensioner dyrt till biblioteken – kan de istället komma att användas på Bokus och Akademibokhandelns sajter i framtiden?
BTJ:s arbete med katalogisering kan även tänkas bli ett komplement till förlagens information när det gäller att planera kampanjer för Bokus del.
Det blir också spännande att se om affären leder till att Bokus ger Adlibris hårdare konkurrens vid upphandlingar hos bibliotek och skolor framöver.
Prislappen på BTJ är runt sju gånger årsvinsten plus eventuell tilläggsköpeskilling vilket kan tyckas ganska högt för ett bolag som inte är ett tillväxtbolag, även om man visat vinst de senaste fyra åren (2020-2023). Det gäller att Bokusgruppen kan hitta synergier och samtidigt få fart på försäljningen.
Intressant i sammanhanget är att Bokusgruppen därmed även blir ägare till ett förlag, även om BTJ förlag har en väldigt nischad utgivning riktad mot bibliotek och skolor.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!