Min nya bok: Lisbeth Klang släpper en bok som utspelar sig i Landskrona

Hilma anländer med tåget till Landskrona.

Det är tidigt 1920-tal när Hilma stiger av tåget i Landskrona. Bakom sig har hon lämnat mor och far och det hårda arbetet på gården, nu ska hon utbilda sig till lärarinna i stan. Förändringens vindar sveper över Sverige, och frågan om rösträtt har gått från att vara omtvistad till att ha fått politiskt genomslag. Om sånt kan Hilma inte mycket när hon anländer till Landskrona för att börja på Seminariet. Hon kommer från en by på landsbygden men förväntar sig nu att världen ska öppna sig och att hennes drömmar om ett lättare liv ska slå in.

I Landskrona finns den gamla fästningen Citadellet. Den har tidigare varit fängelse men är nu arbetsanstalt för s k sedeslösa kvinnor. Om det har Hilma inte heller någon kunskap. Men redan på stationen blir hon vittne till hur ett antal kvinnor hoppar från en av tågets kreatursvagnar och transporteras bort i en skåpbil. Vid stationen stöter Hilma också på en irriterande ung man som senare ska komma att spela en stor roll i hennes liv. Och så får hon sällskap till Seminariet med den underliga Viola. På skolan blir hon rumskamrat med Viola och Bea. Flera av de nya kamraterna tycker liksom Hilma att Viola är underlig. Hilma kan inte släppa tankarna på vad hon kan bära på för hemlighet. Vid en konfrontation i lekens form berättar Viola att hon varit intagen på Citadellet. Hennes livsberättelse griper tag i Hilmas känsla för rättvisa och väcker intuitivt hennes engagemang. Efter stark vånda förstår Hilma att hon måste göra något för de intagna kvinnorna. Men vad? Från grunden växer tanken om att göra sin röst hörd och att protestera tillsammans med sina kamrater. Samtidigt som livet med studier och utflykter pågår utvecklas planer för hur de konkret ska gå till väga. Hilma känner att hon, tillsammans med de andra, har ett uppdrag och hon utvecklar initiativkraft, nytänkande och mod. Skaran som vill förändra de intagnas tillvaro på Citadellet växer.

”Axel vid axel” handlar i första hand om Hilmas utveckling från drömmande och omogen ungdom till ansvarstagande och samhällsmedveten kvinna. Men texten handlar också om motsättningar mellan land och stad, frågor kring könsordning samt slitningar i samhället som uppstår när gammalt möter nytt, när grunden för vardagens ordning börjar vackla och när framtiden är oviss.

Jag önskar att ni, oavsett ålder, som vill läsa om historien på ett lättsamt sätt ska få en njutbar stund med min bok om Hilma som tillsammans med sina kamrater på seminariet ställer till med en smärre revolution i Landskrona.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Om författaren

Jag heter Lisbeth Klang och nu kommer min bok ”Axel vid axel” ut som E-bok. Jag är uppvuxen på ett mindre lantbruk på den skånska landsbygden. Som jag minns var det en fri och lycklig barndom. Under hela mitt yrkesverksamma liv har jag varit Skåne trogen. Numer lever jag pensionärsliv i Eslöv. Under sommarmånaderna åker jag och min man runt i husbil i Sverige. Jag har en jur kand examen och min yrkeserfarenhet spänner från arbete i offentlig sektor till småföretagande och jag har dessutom varit fritidspolitiker. På senare år har jag också gått författarskolan på Lunds universitet. Jag läser själv gärna om historiska miljöer och det blev självklart att jag skulle förlägga bokens handling tillbaka i tiden. Mycket kommer igen i vår tid bara i lätt förklädd form. De stora frågorna om utveckling, mod och engagemang, som boken behandlar, är definitivt detsamma. Min handledare på författarskolan Norénforskaren och teater-och litteraturkritikern Barbro Westling har skrivit så här om boken: I gestaltad och underhållande form skildrar ”Axel vid axel” kvinnors verklighet för hundra år sedan. Mot bakgrund av ett rikt persongalleri får läsaren följa hur Hilma och hennes kamrater på seminariet tänker, agerar och drömmer. Texten fängslar och talar rätt in i vår samtid om att upptäcka möjligheten att ta ställning för det nya eller hålla fast vid det gamla och om att stora samhällsförändringar oftast börjar underifrån. Läsaren möter även den tidens nye man som aktivt tar ställning för kvinnornas sak när möjligheten väl växer fram. Men framför allt är det en bok om styrkan och betydelsen av ett kvinnligt kamratskap för att nå framgång. ”Axel vid axel” är min andra bok, egentligen tredje då jag också medverkat i en dikt och prosasamling, ”Och så vidare …”, 1984. Min första bok, ”En sådan där dagslända” skrev jag år 2013. Jag har även skrivit kåserier för Helsingborgs Dagblad.

Fakta om boken

Titel: Axel vid axel
Författare: Lisbeth Klang
Utgivningsdag: 2024-11-15
Genre: Skönlitteratur vuxen
Utvecklingsroman i historisk miljö
ISBN (pappersbok):
ISBN (ebok): 9789189857285
ISBN (ljudbok):

Här hittar du boken

Läs/lyssna på Bookbeat

Läs/lyssna på Nextory

Läs/lyssna på Storytel

Vill du presentera DIN nya bok på Boktugg?

Boktugg läses av alla som jobbar i bokbranschen. Både på små och stora förlag. Hos bokhandlare, streamingtjänster och bibliotek. Plus en hel massa lärare, journalister och helt vanliga läsare. Och givetvis författare. Vad har de gemensamt? De är storkonsumenter av böcker.

Skicka in en presentation till Min nya bok så fort boken kommit ut, senast fyra månader efter utgivningsdagen. Det kostar bara 275 kr (inkl moms). Läs mer och beställ din bokpresentation här.