”Lille prinsen” går på auktion

Ett manusutkast till barnboksklassikern "Den lille prinsen" av den franske författaren Antoine de Saint-Exupery såldes på auktion 2012 (bilden). Nu ska ett annat, maskinskrivet originalmanus, som författaren behöll, gå på auktion. Arkivbild: Remy de la Mauviniere/AP/TT.

Ett maskinskrivet originalmanus till barnboksklassikern och storsäljaren ”Den lille prinsen” av Antoine de Saint-Exupery ska säljas på auktion i Abu Dhabi.

Manuset, med författarens handskrivna korrigeringar och ändringar, har ett utgångspris på 1,2 miljoner dollar. Då ingår författarens franska pass i köpet.

Saint-Exuperys saga har översatts till fler än 300 språk och sålts i över 200 miljoner exemplar.

Bara med hjärtat

Manuset som ska säljas köptes tidigare i år av en engelsk bokhandel inriktad på eftertraktade, sällsynta objekt. Förutom text innehåller det teckningar av författaren och dennes berömda devis (fritt översatt): ”Bara med hjärtat ser man klart, det viktigaste är osynligt för ögat”.

Manuset uppges vara ett av tre existerande, de andra två är handskrivna.Till skillnad från de två andra, varav ett finns på Frankrikes nationalbibliotek, var detta det som Saint-Exupery behöll och arbetade med.

– Man stöter sällan på något av den här magnituden, säger Sammy Jay från säljaren Harrington Books.

Fler än Potter

Han jämför med det maskinskrivna utkastet till kultromanen ”On the road” (På drift) av Jack Kerouac som såldes för 2,4 miljoner dollar 2001.

Saint-Exupery skrev boken i exil i USA 1942. Boken gavs ut året därpå och har sålts i fler exemplar än till exempel den första ”Harry Potter”.

Författaren, som var pilot och upptäcktsresande, lämnade USA 1943 för att delta i kriget mot nazisterna vid fronten i Nordafrika. Han försvann året efter under uppdrag över Medelhavet.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.