đŸ„— Gratisluncher (Nyhetsbrev #488)

GRATISÄTARE. Det finns inga gratisluncher brukar det heta. Eller om du inte betalar sĂ„ Ă€r det du som Ă€r produkten. Det sistnĂ€mnda gĂ€ller förstĂ„s sociala medier som Facebook dĂ€r den som inte betalar för annonsfritt, betalar genom att fĂ„ se annonser.

Boktugg dÄ? Ja, vi erbjuder en hel del gratislÀsning pÄ sajten. Men en och annan artikel hamnar faktiskt bakom vÄr betalvÀgg.

Bokbranschens förhĂ„llande till just betalvĂ€ggar verkar lite kluvet. Å ena sidan slĂ„ss man stĂ€ndigt för skĂ€ligt betalt.

Å andra sidan finns synen pĂ„ journalisters texters vĂ€rde emellanĂ„t.

NĂ„gon delar en lĂ€nk till en artikel bakom betalvĂ€gg, ja inte helt olikt att rekommendera en ljudbok ”bakom betalvĂ€gg” eller en pappersbok som mĂ„ste införskaffas pĂ„ annat hĂ„ll. Övriga beklagar sig och ber hen att lĂ€gga ut hela texten. I nĂ€sta ögonblick begĂ„s upphovsrĂ€ttsbrott dĂ„ texter frĂ„n Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och andra medier i sin helhet kopieras in i ett kommentarsfĂ€lt.

Som journalist vill man förstÄs bli lÀst av sÄ mÄnga som möjligt och dÀrför slippa betalvÀgg. Men man vill ocksÄ ha skÀligt betalt. Och det krÀver betalvÀgg för de allra flesta som inte rÄkar skriva för hundratusentals eller miljoner lÀsare och dÀrmed kan förlita sig enbart pÄ annonser.

Har du rÄd att bjuda pÄ lunch?

SÄ frÄgan Àr om Boktugg Àr vÀrt en lunch om Äret för dig? Det Àr vad vÄr billigaste prenumeration Boktugg Mini kostar. Ja, det Àr vÀl knappt att du fÄr en lunch för 125 kronor pÄ stan heller lÀngre. Jag betalade 139 kr för fish and chips igÄr.

Och ifall du kan unna ytterligare nÄgra luncher per Är sÄ har du rÄd med Analysbrevet för 999 kr. DÄ kan du bland annat lÀsa det senaste brevet som djupdyker i visionen om en rÀttvisemÀrkt ljudboksapp och tar fram 3 + 2 exempel pÄ affÀrsmodeller. PÄ tal om skÀligt betalt.

Idag lade vi dÀremot ut en fördjupande text helt utan betalvÀgg som sprider kunskap om smÄ vs stora förstaupplagor som förekommit som en del i diskussionen om hybridförlag. DÀr Författarförbundet valde att aktivt varna sina medlemmar (och debutanter) för att skriva avtal med Lava förlag.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Tips. Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare …
… sponsorer (se lĂ€ngst ner)
… swishbidrag till 123-483 18 71 (QR-kod)
… stödprenumeration (NYHET!) – ett Ă„r för 125 kr

UTVALDA NYHETER

Bokusgruppens rapport för tredje kvartalet visade ökad omsĂ€ttning till 453 (416) Mkr men minskad vinst…

I debatten om hybridförlagen har det dykt upp ett argument som bygger pĂ„ att man…

Författarförbundet ifrĂ„gasĂ€tter bokförlaget Lavas arbetsmetoder och utfĂ€rdar nu en varning till författare att skriva kontrakt…

Debutanten Agri IsmaĂŻl kan fĂ„ Augustpriset för sin roman ”Hyper” samtidigt som vĂ€letablerade Karolina Ramqvist…

De 18 nominerade böckerna som kan vinna Augustpriset 2024 Ă€r en mix av nya och…

ANALYSBREVET

Författarförbundet har en vision om en rĂ€ttvisemĂ€rkt ljudboksapp som ska ge författare bĂ€ttre ersĂ€ttning. Men hur ska affĂ€rsmodellen bakom fungera? Analysbrevet lyfter fram fram tre vĂ€gar till en rĂ€ttvisemĂ€rkta ljudböcker….

Analysbrevet kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Som prenumerant fĂ„r du dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet med de senaste Ă„rens analyser. 

UPPSNAPPAT

🗿 ANMÄLDA. PĂ„ mĂ„ndagen den 21 oktober presenterades alla de nominerade till Augustpriset 2024. Genast uppstod debatt om Bonnierdominansen. Enligt FörlĂ€ggareföreningen har sammanlagt har 498 titlar skickats in till juryerna för bedömning. 167 titlar i den den skönlitterĂ€ra klassen, 182 titlar i fackboksklassen och 149 i klassen för barn-och ungdomslitteratur. Hur mĂ„nga titlar varje förlag har skickat in Ă€r inte offentligt – inte heller hur mĂ„nga olika förlag som valt att betala anmĂ€lningsavgiften pĂ„ 1100 kr/titel för att vara med och tĂ€vla. DĂ€remot kan man konstatera att de tĂ€vlande hade 3,5 % chans i den skönlitterĂ€ra klassen, 3,2 % chans i fackboksklassen och 4,0 % chans i barn- och ungdomsklassen. De nominerade har nu 16,7 % chans att vinna.

PRISAD. Ida Linde tilldelas Eyvind Johnsonpriset 2024 för sin roman NÀr man sparkar pÄ en hund. Priset, med en prissumma pÄ 70 000 kronor, delas ut den 9 november i Boden. Juryn prisar Linde för hennes insiktsfulla portrÀtt av mÀnniskor i utkanten och förnyelse av hemvÀndarromanen inom den norrlÀndska berÀttartraditionen. Priset instiftades 1988 av Bodens kommun till minne av nobelpristagaren Eyvind Johnson, född utanför Boden 1900.

💰 PRISREGN: Samfundet De Nio har vid sitt höstsammantrĂ€de delat ut priser till författare och översĂ€ttare. Lotten von KrĂŠmers pris 2024 pĂ„ 200 000 kronor tilldelades Eva Ekselius och Simon Sorgenfrei, medan Sverker Sörlin mottog Inge Jonssons pris pĂ„ 200 000 kronor. Fyra översĂ€ttarpriser pĂ„ 100 000 kronor vardera gick till Jan Erik Bornlid, Ulla Ekblad Forsgren, Hans-Jacob Nilsson och Linda Östergaard. Samfundet grundades 1913 för att frĂ€mja svensk litteratur.

📕 BETYGSHETS. Aftonbladet Kultur börjar nu sĂ€tta plusbetyg pĂ„ sina recensioner av litteratur, konst och teater. Syftet Ă€r att ge lĂ€sarna tydligare vĂ€gledning och bĂ€ttre synlighet i det digitala bruset. Med sin sexgradiga skala hoppas de ocksĂ„ locka fler yngre lĂ€sare, inspirerade av norska NRK:s framgĂ„ngar. Kritiken förblir djupgĂ„ende, med plusbetygen som ett komplement, enligt Rasmus Landström, litteraturredaktör, och hans kollegor.

FLER RUBRIKER

VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev. Kontakta oss pÄ support@boktugg.se eller lÀs mer om att Bli sponsor du ocksÄ

Sponsorloggor
Sponsorloggor

Tack för att du lĂ€ste …


 Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen har förstĂ„s redan blivit betalande prenumerant

Förresten, vad tyckte du om nyhetsbrevet?


Du fÄr detta nyhetsbrev för att du nÄgon gÄng anmÀlt dig som prenumerant via sajten. Boktugg anvÀnder Memberful och Mailchimp för att administrera vÄra prenumeranter.

Om du inte lĂ€ngre vill ha Boktuggs nyhetsbrev blir vi sĂ„klart ledsna – men du kan sjĂ€lvklart avsluta din prenumeration hĂ€r.

Avs: Boktugg AB, Box 1018, 251 10 Helsingborg.

Kontakt: support@boktugg.se