Niels Fredrik Dahl får Nordiska rådets litteraturpris 2024 

Niels Fredrik Dahls nya roman "Fars rygg" beskrevs av norska kritiker som höjdpunkten i hans författarskap. Pressbild: Fartein Rudjord.

Den norske författaren Niels Fredrik Dahl får Nordiska rådets litteraturpris för romanen ”Fars rygg”, enligt norska kritiker en höjdpunkt i hans författarskap.
– Det är en stor ära, säger han.

Den förra romanen, Mor om natten – om en författare som försöker förstå vem hans deprimerade mor var – hade stora likheter med Niels Fredrik Dahls eget liv och egen mamma. En roman om två depressivt lagda personer, enligt honom själv.

Fars rygg (släpps på svenska i januari 2025) handlar om hans far och här ges denne nästan hela utrymmet.

– Rygg kan betyda så mycket, både trygghet och avvisande. Han var en ensam man som på många sätt stod utanför livet. Men han var samtidigt väldigt kärleksfull och varm. Det är både närhet och fjärmande som ligger i den här ryggen, säger Niels Fredrik Dahl.

Oroligt Europa

Fadern föddes i Egypten och blev redan som barn placerad på internatskola i Genève av sina norska föräldrar, något som kom att prägla hans liv. Niels Fredrik Dahl ser honom komma vandrande från Egypten, via Schweiz och upp till Norge, genom ett Europa i lågor. Efter faderns död 2008 förstod Niels Fredrik Dahl hur lite han visste om honom.

– I levande livet såg jag ryggen hans, för att kunna skriva om honom och ge honom plats var jag tvungen att vända på honom så att han kom gående mot mig.

”Fars rygg” ges ut i svensk översättning av Gun-Britt Sundström i början av nästa år.

Ingen svensk

Nordiska rådets pristagare presenterades i ett förinspelat tv-program på tisdagskvällen.

Barn- och ungdomslitteraturpriset går till den danske serietecknaren och illustratören Jakob Martin Strid för ”Den fantastiske bus”, musikpriset till den danske tonsättaren Rune Glerup för hans violinkonsert ”Om lys och lethed” och filmpriset till den norske regissören Dag Johan Haugerud för ”Sex”, en dramakomedi om två sotare med homoerotiska begär.

Den isländska arkitekten Arnhildur Pálmadóttir får miljöpriset för sitt fokus på hållbarhet och återbruk i stadsplaneringen.

Samtliga pristagare får 300 000 danska kronor.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Nordiska rådets priser

Nordiska rådets priser delas i år ut i Reykjavík och de isländska värdarna har bestämt sig för att göra ett förinspelat tv-program om vinnare och nominerade i stället för en traditionell prisgala. Det var länge sedan prisgalan direktsändes i tv i de nordiska länderna och Bryndís Haraldsdóttir, ordförande i Nordiska rådets presidium, vill prova ett nytt grepp för att nå ut till en bredare publik.

”Vi har haft en ganska dyr gala som inte visats, vi kände inte riktigt att det är vad det här handlar om”, säger Bryndís Haraldsdóttir.

På Island, Färöarna och i Finland och Danmark visades programmet i public service, dock inte i Sverige där intresserade hänvisas till www.norden.org.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.