Augustpriset 2024: Ramqvist och Unge nominerade för första gången

De nominerade till Augustpriset i kategorin årets skönlitterära bok: Hanna Rajs, Tony Samuelsson, Mirja Unge, Linus Gårdfeldt och Agri Ismaïl. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Debutanten Agri Ismaïl kan få Augustpriset för sin roman ”Hyper” samtidigt som väletablerade Karolina Ramqvist och Mirja Unge båda är nominerade för första gången.

Nomineringen förvånar Agri Ismaïl, som i romanen skriver om en kurdisk familjs sönderfall under en tid av ekonomisk kris. Han gör det genom att låta familjen synliggöra kapitalets abstrakta rörelser i världen.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Jag trodde att ämnet var tämligen smalt, så det här är otroligt kul och får mig att omvärdera vad jag tror om saker. Det som på pappret kan verka tråkigt kanske inte är det, säger Agri Ismaïl.

Han framhåller samtidigt att det inte finns en typisk Augustprisvinnare – såväl smala som mer kommersiellt gångbara böcker har prisats. I år har poesin fått ta större plats, med diktsamlingar av Hanna Rajs och Linus Gårdfeldt. Teman kring glesbygd och utanförskap lyfts också fram med poetisk humor.

Svart humor

Poesin präglar också Mirja Unges ”Hundnätter”, som utspelar sig i en avfolkad glesbygd. Huvudpersonen återvänder till sin hemby, där hon utsatts för sexuella övergrepp i tonåren, och där liknande händelser nu tystas ner.

– Jag får ofta höra att jag skriver mörkt men jag tycker att det finns svart humor. Jag leker med språket och tycker mycket om det lyriska, rytmen och poesin. Jag har kunnat frossa i nyckelpigor, flugor, eksem och skäggstubb – många små detaljer som bygger upp den här världen, säger Unge.

Även Klara Bartilsson skriver poetiskt och humoristiskt om utanförskap i barnboken ”Barrbarnet”. Huvudpersonen Barrbro representerar de udda som försöker ta plats, men boken fokuserar än mer på dem som bemöter henne okänsligt. Överskatta aldrig betydelsen av en kram, är budskapet.

– Ibland krävs det väldigt lite för att någon ska känna sig välkommen, säger hon.

”Jag tycker det är spännande med avfolkningen, ladorna som sjunker ner i marken lite för varje år. Trasiga spetsgardiner och övergivna platser, det tycker jag är spännande, där det har funnits så mycket liv förut”, säger Mirja Unge som nomineras för ”Hundnätter”. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Makt och relationer

Karolina Ramqvist har fått vänta till sin sjunde roman, Den första boken, på en nominering. Där skildrar hon hur en kärlekshistoria på Jamaica präglas av koloniala maktrelationer. Läsare har beskrivit hur boken ”förflyttar dem någonstans” – ett behov hon känner igen.

– Jag tänker att vi vill vara i något koncentrerat under en tid, det finns något i läsningen som är värdefullt i samtiden, säger hon.

Makt och relationer står i fokus även i ”De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal”, där en brevväxling mellan Alva, Gunnar och Jan Myrdal publiceras. Janken Myrdal tycker att pappans berättelse om sin mor Alva Myrdal har använts som ett argument mot välfärdssamhället.

– Vi har ändrat synen på min farmor. Vi har vridit ett vapen ur högerns händer, säger han.

Text: Elin Swedenmark/TT, Erika Josefsson/TT

LÄS ÄVEN: Här är alla de nominerade till Augustpriset 2024 – med juryns motivering

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.