Nio år sedan Gui Minhai frihetsberövades

Årets Gui Minhai-bild, tecknad av Martin Ander.

Idag den 17 oktober är det nio år sedan den svenske förläggaren Gui Minhai frihetsberövades. Förläggareföreningen uppmanar bokbranschen att uppmärksamma Minhai som sitter fängslad i Kina, utan chans till en rättvis rättegång.

För fjärde året i rad går därför förlagsbranschen samman i en digital manifestation på initiativ av Svenska Förläggareföreningen. Med manifestationen vill föreningen uppmärksamma Gui Minhais fall, och samtidigt rikta ljuset mot andra hotade och utsatta förläggare världen över.

– Vi glömmer aldrig Gui Minhai! Alla vi som arbetar på svenska förlag måste påminna om Gui Minhais öde och om hur många andra förläggare arbetar under svåra omständigheter runt om i världen. Målet med att förtrycka och fängsla förläggare är tystnad, och därför är det så viktigt att vi fortsätter att föra deras talan, säger Olle Lidbom från Svenska Förläggareföreningens yttrandefrihetskommitté, i ett pressmeddelande.

Varje år får en ny konstnär i uppdrag att teckna ett porträtt av Gui Minhai till manifestationen. Konstnären och illustratören Martin Ander har gjort årets bild.

– Som konstnär och kulturproducent tycker jag det är viktigt att stå upp för frihet och yttrandefrihet. Det är en ära att få porträttera Gui Minhai och att på så sätt hjälpa till att synliggöra honom och andra kulturskapare som fallit offer för totalitära regimer, säger Martin Ander.

Idag, den 17 oktober, uppmanar Svenska Förläggareföreningen alla förlag och förlagsanställda att dela bilden i sina sociala kanaler.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.