”Paret Beskow är 1900-talets historia”

Annika Persson har skrivit en biografi över Elsa Beskow och hennes make Natanael Beskow. Foto: Henrik Montgomery/TT.

De var dåtidens power-par som tillsammans ville förändra världen. I en ny bok berättar Annika Persson om Elsa och Natanael Beskow. Men biografin skildrar inte bara kärleksparet – utan även ett Sverige på framväxt.

– Berättelsen om Elsa och Natanael rymmer hela 1900-talets historia, säger journalisten och författaren Annika Persson.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Hon har har tidigare skrivit biografier om Lena Nyman och Märta Måås-Fjetterström. Nu har turen kommit till Elsa Beskow och Natanael Beskow.

I Elsa och Natanael Beskow – En kärlekshistoria skildras ett av förra seklets mesta power-par och deras äktenskap. Predikanten, författaren, konstnären och rektorn Natanael Beskow var en superstjärna i början av seklet och barnboksförfattaren, illustratören och konstnären Elsa Beskow är närmast en nationalklenod i dag.

Sticker ut

Parets äktenskap sticker ut i flera avseenden, menar Persson.

– Carl Larsson förbjöd ju Karin Larsson att måla, och Anders Zorn var väl inte ett föredöme när det gäller att ha en god och respektfull relation till sin hustru. Men de här två – de visar varandra en oerhörd respekt, kärlek och ömsinthet genom hela livet, säger hon.

Om Natanael Beskow visste Annika Person ”nästan ingenting” innan hon påbörjade arbetet med boken. Det var när hon började läsa om Elsa Beskow som hennes nyfikenhet väcktes:

– Elsas liv var på ett sätt ganska enkelt: Hon har jättemånga barn och skriver jättemånga böcker. Det blir ganska lite dramatik i ett sådant liv. Men när man för ihop henne och Natanael så får man hela 1900-talets historia – arbetarrörelsen, kvinnorörelsen, barnrättsrörelsen, säger hon.

Arbetet med boken har varit lustfyllt för Persson, främst för att det har inneburit att ”vistas” tillsammans med två människor som levde i en tid när demokratin växte sig starkare och mycket sakta blev bättre. Kopplar man samman paret Beskows gärningar så var de engagerade i 1900-talets alla stora frihetsrörelser, och allt i livet var för dem ett gemensamt projekt.

Elsa och Natanael Beskow med sonen Stig. Foto: Privat/Bonnierförlagen.

Barnperspektiv

Hur var det att skildra nationalklenoden Elsa Beskow? När Annika Persson växte upp på 70-talet sågs Beskows böcker ofta som konservativa, präktiga och borgerliga, men nu har hon upptäckt ett starkt barnperspektiv i böckerna.

– Plötsligt ser man vem hon faktiskt skriver för – barn som jobbar heltid i gruvorna. Då blir bilden av den här konservativa sagotanten en helt annan.

Text: Sara Haldert/TT

Fakta: Elsa Beskow

Född Maaartman 1874, död 1953.

Gifte sig med Natanael Beskow 1897, paret fick sex barn.

Elsa Beskow debuterade 1897 med ”Sagan om den lilla, lilla gumman” och därefter följde ett konstnärs- och författarskap med närmare 40 verk.

Det stora genombrottet kom 1901 med Puttes äventyr i blåbärsskogen och därefter följde klassiker som ”Olles skidfärd”, Tomtebobarnen”, ”Hattstugan” och serien om fem böcker som inleddes med ”Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin” och avslutades med ”Petters och Lottas jul”.

Fakta: Natanael Beskow

Född 1865, död 1953.

Var predikant, författare, konstnär och rektor. Grundade 1912 tillsammans med Ebba Pauli Birkagården, Sveriges första så kallade hemgård.

Anlitades ofta som förhandlingsledare och var djupt engagerad i frågan om kvinnors rösträtt.

Var radikalpacifist och nominerades till Nobels fredspris 1947.

Gav ut många predikosamlingar och skrev originaltexter till en rad psalmer.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.