En av årets unga poeter på Bokmässan i Göteborg är rapparen Adaam, som känner att han måste ta ett större ansvar för sin raplyrik.
– Jag har fattat att jag har påverkan på folks tänkande, säger han.
Han är aktuell med nya boken Adaam – poeten i lurarna – en samling låttexter och reflektioner riktade mot unga läsare. På Bokmässan, som i år har extra fokus på musiken, deltar han också i några samtal om hiphop och lyrik.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Miljön på mässan är lite annorlunda än den han är van vid annars.
– Sist jag kände så här om en miljö var typ i skolan. Men inte på ett dåligt sätt, utan på ett roligt sätt. Som när man var på utflykt, säger han.
På mässgolvet är det knappt någon som hajar till eller frågar om en bild, i alla fall inte sedan den långa kön med unga besökare som kommit till mässan just för hans skull väl har gått hem. Att vara här är en del i planen att nå ut till fler lyssnare, förklarar Adaam.
– Det är för att få en bredare publik och bli mer folkkär. Alltså att inte bara ungdomar ska veta vem jag är. Deras föräldrar också och kanske deras mormor till och med.
”Utan att döda”
Samtidigt är han stolt över att ge ut en bok och se sina ord tryckta på papper. Genom boken tror han att fler kan få chans att lyssna på vad han säger istället för att bara gunga med till musiken.
– En rad som behövde vara med i boken var ”Du kan va hundra här utan att japp nån”, alltså utan att döda någon. Det låter ju helt sjukt när jag säger det men det är faktiskt vissa ungar som behöver höra det. Fattar du?
Han har rappat konstant sedan elvaårsåldern och sedan genombrottet 2021 har han släppt tre album och fått miljonpublik. I takt med framgångarna upplever han en ny känsla över att behöva ta ansvar för sina ord, förklarar han.
– Alltså jag började inte rappa för att vara en förebild, egentligen vill jag inte ta det ansvaret. Men, om det är något som de förmodligen lyssnar på dag in och dag ut och som går in i deras hjärnor så är ett ansvar jag får ta, säger han.
Är själv bäst
Men det är inte så att han pratar ner gangsterrappare, understryker han.
– Jag pratar inte ner på någon rappare eller hur folk lever. Jag vet att det finns en struggle, fattar du? Det jag pratar ner på är trenden. Det är den jag inte backar.
Så vem skriver de bästa texterna i Sverige?
– Jag måste säga jag själv. Det är vad en rappare måste säga.
– Men förutom jag själv så har Aki de bästa texterna och berättelserna. Bästa personen på att göra sjuka saker med rim och flow skulle jag säga är Stor.
Text: Björn Berglund/TT
Fakta: Adaam
Heter egentligen Adam Jakobsson. Föddes 2002 och har föräldrar från Chile och USA.
Bor i Valsta i Märsta norr om Stockholm.
Började rappa som barn och slog igenom i hiphop-Sverige redan i tidiga tonåren via Youtube och när producentbröderna Salazar och rapparen Aki fick upp ögonen för honom. Startade Valstakollektivet Grind Gang Music och har samarbetat med bland andra VC Barre, Einár, Loam, Dani M och Veronica Maggio.
Har sedan 2021 släppt albumen ”Topboy”, ”Myror i brallan” och ”Trapen till radion”.
Aktuell med boken Adaam – poeten i lurarna och som en av gästerna på Bokmässan i Göteborg.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!