Sammy Jeridi skriver flerboksavtal med Storytel och Norstedts

Sammy_Jeridi flyttar till Storytelhuset. Foto: Niklas Palmklint.

Deckarförfattaren Sammy Jeridi har haft stora framgångar med sin Ghetto-serie på Bokfabriken. Men nu är det officiellt att han ska skriva en ljudboksserie på tre böcker för Storytel Original – och ytterligare en ny serie på Norstedts.

– Sammy Jeridi har på kort tid byggt upp ett otroligt starkt författarskap som vi ser fram emot att få vara med att föra till nya höjder. Hans sätt att skapa starka karaktärer i en spänningsdriven miljö har imponerat stort på mig, säger Håkan Bravinger, förlagschef på Norstedts, i samma pressmeddelande.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Storytelägda Norstedts fortsätter att spänna musklerna. Efter tidigare stora avtal med Emelie Schepp och Denise Rudberg heter nästa stjärnvärvning Sammy Jeridi. Han debuterade på Bokfabriken med Ghettokungen 2020 och i somras kom sjätte boken Ghettokrig. Tre av titlarna har varit finalister i Storytel Awards – Stora ljudbokspriset, och 2023 utsågs han till vinnare med Ghettoprinsessan, uppläst av Jonas Malmsjö.

Men att Jeiridi varit på väg till förlagshuset på Riddarholmen är Sveriges sämst bevarade hemlighet i förlagsbranschen. Idag blev det i alla fall officiellt. Mer överraskande var kanske att en del av dealen är en serie för Storytel Original.

– Spännande, nervkittlande, obehagliga scener i ett explosivt tempo präglar Dödsmärkt, men den innehåller också värme och charm. Att ingå avtal med några av Sveriges bästa förlagshus var ett naturligt steg i mitt författarskap, och tajmingen kändes rätt. Tillsammans med Storytel och Norstedts väntar nya höjder som författare. Jag är supertaggad inför detta samarbete, säger Sammy Jeridi i ett pressmeddelande.

I januari 2025 kommer Dödsmärkt, den första delen i en helt ny spänningsserie skriven direkt för ljud och som släpps exklusivt på Storytel. Han har skrivit ett treboksavtal med Storytel Original.

– Sammy Jeridi har en passion och ett driv i sitt berättande som är helt unikt. Det här är ett oerhört spännande författarskap som vi är väldigt glada över att få vara med och förvalta. Jag ser mycket fram emot hans nya spänningserie och att se Ibbe ta en självklar plats bland de svenska spänningshjältarna, säger Helena Gustafsson, Chief Content Officer på Storytel, i ett pressmeddelande.

Utöver denna kommer under 2025 även den första delen i en annan ny spänningsserie på Norstedts, med mer traditionell lansering i både papper och ljud. Jeridi berättar för Boktugg att han har skrivit ett femboksavtal med Norstedts. Det innebär alltså att han flyttar hela sin utgivning till Storytelkoncernen och ska skriva två böcker per år framöver.

– Jag älskar att skriva och bygga storys. Att kunna skriva på heltid, vilket jag gjort sedan genombrottet med Ghettokungen, och dessutom kunna leva på det är en dröm som gått i uppfyllelse. Sen är det lite kul i sammanhanget att Norstedts faktiskt refuserade manuset till Ghettokungen en gång för många år sedan, säger Sammy Jeridi och skrattar.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.