Här är finalisterna i Business Book of the Year Award 2024

Business Book of the Year Award 2024. Pressbild.

Financial Times och Schroders har presenterat de sex finalisterna till 2024 års Business Book of the Year Award. Utmärkelsen, som nu firar sitt tjugonde år, är en av de mest prestigefyllda inom affärslitteraturen och belönar årligen en bok som erbjuder den mest engagerande och insiktsfulla analysen av moderna affärsfrågor.

– Våra finalister täcker några av de mest kontroversiella och spännande frågor som dagens ledare brottas med, inklusive teknologins roll, företagens utveckling och behovet av ekonomisk tillväxt, säger Financial Times chefredaktör Roula Khalaf, i ett pressmeddelande.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


De sex finalisterna täcker en rad aktuella ämnen, från AI-inverkan på framtida maktkamper till hur vi kan leva längre och mer hälsosamt genom att bygga ett bättre samhälle. Årets finalister är:

  1. The Corporation in the Twenty-First Century av John Kay – en kritisk granskning av hur företagsstrukturer har utvecklats och ifrågasätter många vedertagna sanningar om affärsvärlden.
  2. Tribal av Michael Morris – en analys av de kulturella instinkter som ofta delar oss men som också kan användas för att skapa sammanhållning.
  3. Supremacy: AI, ChatGPT and the Race That Will Change the World av Parmy Olson – en utforskning av AI-revolutionen och hur teknologin formar framtidens globala maktbalans.
  4. The Longevity Imperative av Andrew J. Scott – en vision om hur vi kan bygga ett bättre samhälle med längre och hälsosammare liv för alla.
  5. Unit X av Raj M. Shah och Christopher Kirchhoff – en inblick i hur Pentagon och Silicon Valley omvandlar framtidens krig med teknologiska innovationer.
  6. Growth: A Reckoning av Daniel Susskind – en kritisk undersökning av den globala ekonomiska tillväxtens utmaningar och möjligheter.

Ingen av de sex böckerna finns utgivna på svenska. Ännu.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Tidigare vinnare inkluderar Amy Edmondson för Right Kind of Wrong (2023) som släpps på svenska i november 2024 med titeln Rätt sorts fel : Konsten att misslyckas väl och Chris Miller för Chip War (2022) som utkom på svenska i april 2024 med titeln Chip war : kampen om världens viktigaste teknologi.

Vinnaren av Business Book of the Year Award 2024 tillkännages den 9 december vid en ceremoni i London. Prissumman för vinnaren är 30 000 pund, medan de övriga finalisterna tilldelas 10 000 pund vardera.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.