Crimetimes hederspris 2024 till Karin Alvtegen

Författaren Karin Alvtegen. Foto: Pressbild via Crimetime.

Crimetime Awards stora hederspris 2024 går till Karin Alvtegen, författaren bakom de fem spänningsromanerna Skuld, SaknadSvekSkam och Skugga.

– Jag kan inte nog förklara hur glad jag blir över priset. Det kommer som en hälsning från en annan tid. Ett skrivande liv jag tyvärr fick avsluta trots att fler historier pockade på. Priset är för mig en påminnelse om att mina böcker lever kvar därute, och det gör mig så innerligt stolt och tacksam, säger Karin Alvtegen i ett pressmeddelande.

Juryns motivering:
”Med sina suggestiva relationsdramer banade hon vägen för den psykologiska spänningslitteraturen inte bara i Sverige utan i hela världen. Sedan debuten 1998 är hon en av Skandinaviens mest lästa och älskade författare, dessutom stilbildande för en hel generation efterföljande svenska spänningsförfattare. Böckerna har nått både svensk och internationell framgång och är översatta till fler än 35 språk.
Hon har belönats med Glasnyckeln för bästa skandinaviska kriminalroman, Stora Ljudbokspriset och Danska Deckarakademins Palle Rosenkranz pris för Årets bästa kriminalroman. Hon har även nominerats till ett stort antal litteraturpriser, bland annat två av världens mest prestigefyllda kriminallitterära priser, The CWA International Dagger i Storbritannien och The Edgar Allan Poe Awards i USA. En av böckerna blev en kritikerrosad brittisk tv-serie.
Få författare har gjort ett så starkt avtryck både i Sverige och i världen på så få titlar, det blev endast fem spänningsromaner. Tyvärr har en svår sjukdom satt stopp för ett fantastiskt författarskap, men som tur är lever hennes böcker kvar och hittar ständigt nya läsare. Crimetime Award Årets hederspris 2024 tilldelas Karin Alvtegen.”

Karin Alvtegen debuterade 1998 med spänningsromanen Skuld, som följdes av SaknadSvekSkam och Skugga. De skönlitterära romanerna inkluderar En sannolik historia, och Fjärilseffekten. Karin och sonen Albin Alvtegen är också författarparet bakom en fantasytrilogi för barn, Hinsidestrilogin. I maj 2019 kom boken Osynligt sjuk, om att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet, skriven i samarbete med journalisten och författaren Karin Thunberg.

Med Crimetime Årets hederspris vill juryn lyfta Karin Alvtegens starka avtryck i Sverige och i världen och hennes stilbildande, älskade och lästa författarskap.

– Att jobba med Karin Alvtegen är en dröm för en bokförläggare. Alltid lika stilsäker, nyfiken, punktlig och pålitlig. Ett riktigt proffs som drivs av en äkta berättarglädje och ett stort engagemang för människans tillkortakommanden. Hennes eleganta språk och fenomenala berättardriv skapar angelägen litteratur som berör på djupet. Karin har blivit en nära vän med åren. Jag beundrar hennes mod och hennes enastående positiva syn på livet, som hon behållit trots den svåra sjukdom som drabbat henne. Det är alltid nära till skratt med Karin, oavsett vad. Jag är enormt glad över det välförtjänta priset. Stolt över att ha haft förmånen att få vara hennes förläggare, säger Dorotea Bromberg, förläggare Brombergs, och tillägger:

– Heja, heja Karin!

Crimetime Award Årets hederspris instiftades 2016, och delas ut för att hylla en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Crimetime Awards tre priser, årets barndeckare, årets deckardebut och årets hederspris delas ut av Bokmässan under deckarfestivalen Crimetime. Tidigare vinnare är: Maj Sjöwall (2016), Kerstin Ekman (2017), Liza Marklund (2018), Jan Mårtensson (2019), Håkan Nesser (2020), Anna Jansson (2021), Åsa Larsson (2022) och Jan Guillou (2023).

Tillsammans med övriga pristagare kommer Karin att hedras vid Crimetimes prisutdelning lördag 28 september klockan 16.00 på Bokmässan i Göteborg.

I juryn för Crimetime Award Årets hederspris 2024:
Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande
Clara Gustafsson, förläggare Norstedts
Céline Hamilton, förläggare Lind & Co
Åsa Lindström, förläggare Forum
Johanna Rydergren, förläggare Bokfabriken
Sofia Brattselius Thunfors, förläggare Polaris
Anna Cecilia Weschke, förläggare Bookmark

Crimetime Award 2024 delas ut i följande kategorier: Årets hedersprisÅrets deckardebut, och Årets barndeckare. Dessutom delas BookBeats priser ut till Årets svenska deckarförfattare, Årets svenska deckare, och Årets svenska deckarröst.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.