56 000 fjärdeklassare deltar i Den stora läsutmaningen

Över 56 000 fjärdeklassare siktar på läsrekord i höst. Pressbild.

I höst deltar över 56 000 fjärdeklassare från hela Sverige i Den stora läsutmaningen, ett initiativ som syftar till att öka barns läslust och vända trenden av minskat läsande.

Mer än 2 400 klasser är anmälda, och det finns fortfarande möjlighet för fler att delta fram till den 30 september. Läsutmaningen, som invigdes med en ceremoni på Rinkeby Folket Hus, lockar både kultur- och skolministrar, liksom Finlands undervisningsminister, som alla gjorde ett gemensamt besök hos en av de deltagande klasserna.

– Det här är den största folkrörelsen inom läsfrämjande på mycket länge. Den stora läsutmaningen når ut till så otroligt många barn och lärare runt om i landet, vilket behövs för att bryta trenden av minskat läsande, säger Mats Myrberg professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet och medlem i Den stora läsutmaningens Advisory Board, i ett pressmeddelande.

Årets upplaga av Den stora läsutmaningen engagerar också flera kända författare, såsom Måns Gahrton, Johan Unenge och Elias Våhlund, som inspirerar eleverna under hösten. Tack vare stöd från Svenska Akademien får alla deltagande klasser ett bok- och inspirationspaket till sitt klassrum, inklusive en bok från en av författarna och ett exemplar av Tid för poesi.

Läsutmaningen slog förra året rekord med över en miljon lästimmar, och nära 45 000 elever nådde målet. Med årets rekordstora deltagande hoppas arrangörerna fortsätta denna framgång och ytterligare stärka läsandet bland unga.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.